Nickerie, donderdag 13 januari 2005  


Castelen verwelkomt charterplannen Britse Fly South

door Ivan Cairo

PARAMARIBOIndien het de Britse reisorganisatie Fly South menens is om tegen concurrerende tarieven passagiers vanuit Duitsland naar Suriname te vervoeren, zal de regering in serieuze overweging nemen om de maatschappij toestemming te verlenen chartervluchten op Paramaribo uit te voeren. Tegenover de Ware Tijd bevestigt Transportminister Guno Castelen, dat er een verzoek van de Britse onderneming bij de regering ligt, maar dat er nog geen besluit is genomen. Fly South wil vanaf mei éénmaal per week met een bij het Duitse LTU gecharterd vliegtuig tussen Düsseldorf en Paramaribo gaan vliegen. Inmiddels maakte het bedrijf zijn plannen bekend op zijn website waar reeds boekingen kunnen worden geplaatst.

Castelen zegt gisteren de luchtvaartdienst te hebben gevraagd het ministerie van TCT nader te informeren over mogelijke contacten tussen hen en Fly South. "Indien het inderdaad een serieuze poging is om chartervluchten uit te oefenen vanuit Duitsland, nou dat juichen we zeer zeker toe," aldus de bewindsman. Dit houdt volgens hem in dat ook andere delen van de mid-Atlantische route verder worden geëxploiteerd en mogelijkheden voor toeristen worden gecreëerd om Suriname te bezoeken.

Inmiddels heeft Mahin Jankie van de Vereniging van Reizigers tussen Suriname en Nederland (VVR) die zich al jaren inzet voor lagere tarieven op de mid-Atlantische route gemaand tot voorzichtigheid. Fly South is niet bekend bij de VVR en volgens hem ook niet bij de Consumentenbond in Nederland. "De VVR zou een ieder adviseren erg voorzichtig te zijn met bij dit soort maatschappijen te boeken," aldus Jankie.

Het in Londen gevestigde Fly South werd in april 2004 opgericht en werkt behalve met luchtvaartmaatschappij LTU, ook samen met Arinze Tours in Suriname en enkele reisbureaus in Nederland. Op het gebied van reizen werkt Fly South al zo’n acht jaar samen met partner firma Darefsky Alpha Ltd.

Het Duitse LTU bevestigt dat er werkelijk plannen bestaan om op Suriname te vliegen. "We zijn inderdaad in onderhandeling over vluchten tussen Düsseldorf en Paramaribo gedurende het zomerseizoen van 2005," aldus de woordvoerder van de Duitse chartermaatschappij. De vluchten zijn echter nog niet gegarandeerd, omdat Paramaribo nog geen groen licht heeft gegeven.

Fly South wil voor het economy promotietarief van 399 euro de chartervluchten uitvoeren. Voor een first class ticket zal 1300 euro neergeteld moeten worden. De reisorganisatie richt zich vooral op personen in Nederland die de peperdure vliegtickets van de SLM en KLM niet kunnen betalen. Er zullen tussen Nederland en de luchthaven in Dusseldorf speciale buslijnen worden geopend. De vluchten die de reisorganisatie elke dinsdag wil uitvoeren, zijn gepland van 3 mei tot en met 28 oktober.

Droogte binnenland geen bedreiging toerisme

Dat er nu een ernstige droogte in het binnenland heerst en belangrijke rivieren waar buitenlandse toeristen regelmatig vertoeven hoeft geen domper te leggen op het toerisme in zijn algemeenheid, zegt Castelen. Suriname heeft een gedifferentieerd toeristisch product, waaronder de historische binnenstad van Paramaribo, terwijl er in de kustvlakte nog voldoende trekpleisters zijn waar het water vrijelijk stroomt, terwijl ook toeristische plaatsen in de Parabelt niet zijn drooggelopen. "Dus toeristen kunnen daar zeker terecht".

Aan de andere kant is het zo stelt hij verder, dat met de droogte de rivieren in het binnenland niet volledig zijn opgedroogd er zijn volgens hem nog talrijke stroomversnellingen in andere delen van de rivieren in de getroffen gebieden, waar toeristen kunnen verpozen. Ook is er volgens hem sprake van een uitzonderlijke situatie die zich eens in de dertig jaar voordoet en geen noemenswaardige schade zal aanrichten aan de toerismesector. "Ons toerisme bloeit en zal blijven bloeien als we kijken naar de activiteiten van de verschillende actoren in de toerismesector", zegt Castelen zelfverzekerd.

 

Bron:
,13-01-2005

 

 

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics