Nickerie, woensdag 26 januari 2005  


LVV wil melk- en slachtveehouderij in Nickerie stimuleren

door Beta Debidien

NIEUW NICKERIE ó "Het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) wil melkvee en slachtvee verder stimuleren in het district Nickerie en heeft daarvoor zowel blok II als blok III van de stalweide in de Clarapolder nodig". Dat zei minister Geetapersad Gangaram Panday van LVV bij zijn recente bezoek aan de stalweide in het district.

De minister oriŽnteerde zich samen met Jagnanan Ganpat, waarnemend hoofd van de afdeling van het ministerie in Nickerie op de locatie om daarbij de mogelijkheden te bekijken hoe de zaak in ontwikkeling te brengen. De bewindsman heeft inmiddels aan zijn collega van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gevraagd om met de nodige spoed het terrein toe te wijzen, waardoor het Ministerie binnen drie maanden een aanvang kan maken met het aanleggen van de infrastructuur in dat gebied. In afwachting op een beslissing van de rechter in de kwestie van blok II, zegt minister Gangaram Panday dat slachtvee voorlopig ook ondergebracht zal worden op blok III. Het ministerie wil een heel andere structuur invoeren waarbij de veeboeren verplicht zullen worden aandacht te besteden aan de beesten in de stalweide. Het moet ook niet zo zijn dat nadat de beesten achtergelaten worden in de weide de mensen niet teruggaan om te kijken hoe het met hun koeien staat. Die werkwijze is inmiddels achterhaald. Het is ook niet goed voor de dieren zegt de minister. De bewindsman onderkent dat er een verwaarlozing was in het onderhoud van de weide en de dieren. Hij heeft aangekondigd dat binnen korte termijn door zijn ministerie een plan zal worden uitgewerkt, waarna het ministerie in maart 2005 tot actie kan overgaan. In dat kader zal ook de ongeveer vijf kilometer weg volledig hersteld worden, zodat het voor de veeboeren makkelijker wordt de stalweide te bereiken.

Bramhadew Rampadarath, secretaris van de Veehouders Vereniging in Nickerie (VVN) die ook aanwezig was bij dit bezoek confronteerde de bewindsman met de terugtrekking van blok II dat bezet wordt gehouden door de rijstmagnaat Imro Manglie. De secretaris van de VVN is van mening dat de overheid eerst moet zorgen dat het terrein terechtkomt in de boezem van de Staat alvorens een aanvang te maken met de aanleg van de infrastructuur in blok III. Hij blijft bij zijn standpunt dat de overheid Manglie verbiedt om verdere handelingen te plegen, omdat Manglie het terrein onrechtmatig zou hebben verkregen. Rampadarath informeerde de minister ook dat terwijl het Ministerie van LVV alle voorbereidingen treft blok III in ontwikkeling te brengen Manglie dat stuk terrein, ongeveer 450 ha, ook heeft aangevraagd bij het Ministerie van NH. Harinanan Oemraw, ondervoorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) is er voorstander van dat het ministerie een aanvang maakt met de ordening van de stalweide. Hij heeft gevraagd dat dit project met de meeste spoed wordt gerealiseerd, waardoor het probleem van loslopend vee in het district Nickerie grotendeels zal worden opgelost. De rijstboeren zullen in de toekomst minder last hebben van de dieren die de gewassen opvreten en enorme schade aanrichten.

 

Bron:
,26-01-2005

 

 

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics