Nickerie, zaterdag 16 april 2005  


CARICOM stuurt waarnemersmissie voor verkiezingen

door Eric Mahabier

Paramaribo - Het CARICOM-secretariaat heeft donderdagmiddag per fax het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) laten weten dat het een waarnemersmissie naar Suriname stuurt voor het observeren van de verkiezingen van 25 mei. Dit zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos aan dWT. Het OKB stuurt komende week de nodige informatie naar het CARICOM- secretariaat.

Hierna zal de regionale organisatie aangeven wanneer en met hoeveel waarnemers ze naar Suriname komt. Van Dijk-Silos geeft aan dat de regering de Europese Unie (EU), CARICOM en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) uitgenodigd heeft om onafhankelijke waarnemers naar Suriname te sturen.

De EU heeft kenbaar gemaakt geen waarnemers te zullen sturen, omdat ze vindt dat de verkiezingen in Suriname een eerlijk verloop hebben. De OAS heeft al verklaard een vijf man tellende waarnemersmissie te sturen. De CARICOM reageert nu pas op de uitnodiging. De OKB-voorzitter zegt verder dat de OAS reeds een missie naar Suriname heeft gestuurd om de komst van de waarnemers voor te bereiden.

Van Dijk-Silos vindt de aanwezigheid van buitenlandse waarnemers tijdens de verkiezingen heel belangrijk. "De buitenlandse waarnemers observeren het OKB ook. En dat vind ik belangrijk. Ik houd van feedback. Ik wil graag weten of het werk goed gedaan is en waarom ze dat zeggen en ik wil ook hun kritische noot horen." Het functioneren van het OKB kan volgens haar hierdoor verbeteren. Ook vindt Van Dijk-Silos het belangrijk te weten of de conclusies van de buitenlandse waarnemers overeenkomen. De komst van de buitenlandse waarnemers ziet ze verder als een waarborg voor het Surinaamse volk dat de verkiezingen eerlijk, geheim en betrouwbaar zijn.

De buitenlandse waarnemers zullen als onafhankelijke ‘observers' met hun eigen faciliteiten naar Suriname komen. Naast de gang van zaken rondom de organisatie van de verkiezingen zullen de waarnemers van de OAS en de CARICOM ook een bezoek brengen aan het OKB.

Het Onafhankelijk Kiesbureau heeft een belangrijke taak te vervullen. Als onafhankelijke instantie houdt het toezicht op de verkiezingen en verder moet het ook de uitslag van de verkiezingen voor de samenleving bindend vaststellen. Het OKB ziet ook erop toe dat elke kiezer die bevoegd is aan de stemming deel te nemen, zijn oproepingskaart ontvangt. Het Onafhankelijk Kiesbureau is in augustus 2004 door president Ronald Venetiaan voor een periode van zes jaren benoemd.

Bron/Copyright:

,16/04/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics