Nickerie, dinsdag 26 april 2005  


Jeugd Rode Kruis geeft wervelende show in Nickerie

Geplaatst: 26/04/2005

Nickerie - Het Jeugd Rode Kruis heeft op zaterdag 16 april in het Volkstheater in Nickerie een wervelende fundraisingshow over hun ‘Together We Can Peer Education Training’ in samenwerking met PepSur en de dansgroep Most Wanted gegeven. De training is bedoeld, jongeren bewuste keuzes te leren maken voor een gezonde levensstijl en vooral hoe ze zich moeten beschermen tegen SOI’s (Seksueel Overdraagbare Infecties). Verder krijgen ze exacte informatie over de verschillende SOI en effectieve overdrachtsmethoden die ze kunnen gebruiken bij het overdragen van kennis aan leeftijdgenoten.

Foto: Sefania Esajas van het Surinaamse Rode Kruis biedt presidentsvrouwe Liesbeth Venetiaan een pakketje met informatiemateriaal over HIV/AIDS.

Eerder was op 8 april in Thalia een show gegeven waarbij presidentsvrouwe Liesbeth Venetiaan en de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, Marsha Barnes, en andere notabelen aanwezig waren. Dit deel van het project is gefinancierd door het US Embassy fund for HIV/AIDS. De show is bedoeld om jongeren op een luchtige en creatieve wijze bewust te maken van de ernst van de stijging van het aantal geďnfecteerden met SOI’s. Zo worden seksualiteit, het assertief zijn (zelfverzekerd zijn), relaties (‘het vreemd gaan’), communicatie binnen relaties en SOI’s nadrukkelijk zichtbaar gemaakt. Veel jongeren denken dat ze alles weten over deze materie, echter blijkt in de praktijk nog veel onbekendheid hierover te bestaan. De informatie dringt nog niet goed genoeg door. Met het TWC- project brengt het Jeugd Rode Kruis, na het volgen van de National Peer Education Training, via instructor trainers de informatie naar de districten en de wijken in het hele land.

Op 7 april is de ‘TWC’ Peer education Instructor training van start gegaan. Districtraadsleden van het Nationaal Jeugdparlement Suriname en jongeren van Tienerclub Stibula hebben de training gevolgd. Nadat ze onder begeleiding praktijktrainingen hebben gedaan met jongeren uit hun district/ wijk, zullen ze gecertificeerd worden als ‘Together We Can’ Instructor trainers. Peer Education is het trainen van een bepaalde groep mensen (in dit geval jongeren) om een gedragsverandering teweeg te brengen in die groep. In de praktijk omvat Peer Education counseling, het facilieren van discussies, het distribueren van voorlichtings- en trainingsmateriaal, het maken van doorverwijzingen en het verlenen van ondersteuning. Peer Education gebruikt peer pressure op een positieve manier om waarden, normen, gedrag te promoten die risicovolgedrag moeten reduceren.

De TWC Peer Education training is ontwikkeld door het Rode Kruis Jamaica en wordt in het gehele Caribisch gebied door alle Rode Kruis Verenigingen gegeven. Het is een training voor en door jongeren. Tijdens de media launch heeft het Jeugd Rode Kruis de eerste fase van een anti-discriminatie campagne gelanceerd ‘You Can not Get AIDS By’ en ‘The Truth About Aids. Pass It On . . .’. Hiermee wil het JRK de misvattingen betreffende HIV/AIDS en het daarmee gepaard gaande stigma en discriminatie uit de wereld helpen. Publieke organisaties zoals poliklinieken, apotheken, jongeren- en sportorganisaties kunnen de posters betrekken bij het Surinaamse Rode Kruis tegen een vrijwillige bijdrage.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,26-04-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics