Nickerie, dinsdag 17 mei 2005  


Commissie Kruisland: ‘Nieuw parlement zal verantwoording eisen van geheime uitgaven’

Paramaribo - ‘Men hoeft niet te denken dat voormalig president Jules Wijdenbosch er vrij uit gaat. Hoewel het huidig parlement vanwege omstandigheden zich nog niet heeft uitgelaten over de geheime uitgaven van de toenmalige president, gaat het nieuw parlement hem wel ter verantwoording roepen.’ Aan het woord is Arnold Kruisland, de voorzitter van de Commissie Inventarisatie Geheime Uitgaven van het kabinet Wijdenbosch. Op een gisteren belegde persconferentie ging Kruisland in op het rapport. Op de vraag waarom hij zich nu uitlaat, zegt hij dit niet te doen vanwege politieke overwegingen, maar omdat hij een stukje verantwoording heeft naar de samenleving toe, aangezien hij niet terugkomt in het parlement.

Wijdenbosch is nimmer in staat van beschuldiging gesteld, waardoor een eventuele vervolging wordt bemoeilijkt. Er zijn echter bewijzen in het rapport dat de ex-president meer dan 1 miljard SRG heeft laten overmaken op zijn rekening, terwijl tot nu toe niet achterhaald is kunnen worden, waarvoor die gelden gebruikt zijn. Het meest frappante in deze zaak is dat vice-president Radhakishun, nu wijlen, ook een geheime rekening had. Dit is een heel ongebruikelijke vertoning, omdat er onder de vice-president geen ministerie valt. Hij treedt op als voorzitter van de Raad van Ministers (RvM). In totaal is in de periode 1997-2000 meer dan 3,5 miljard SRG op de geheime rekeningen van de toenmalige president en de vice-president gestort. ‘Het geld werd met zakken opgehaald bij de Centrale Bank zonder dat personen zich hoefden te legitimeren.’ Het grootste bedrag dat in die periode is opgenomen, bedraagt 200 miljoen SRG. In totaal zijn er 141 lichtingen geweest en is er 54 keer gestort. Wijdenbosch heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat hij geen verantwoording hoeft af te leggen, omdat het geheime uitgaven van de president betreffen. Op herhaaldelijk aandringen van het parlement heeft hij in 1997 een verhaal gehouden, echter was die volgens Kruisland niet goed onderbouwd. ‘Nog de comptabele man van het Kabinet van de President noch die van het ministerie van Financiën, waren op de hoogte van de uitgaven. Tot nu toe weten wij niet waarvoor die gelden besteed zijn.

Wel is te traceren dat de CIVD een bedrag van ongeveer 1 miljard SRG op de begroting had staan voor de veiligheid van het land. Merkwaardig is dat de CIVD niet op de hoogte is van de veiligheidsactiviteiten die de president toen heeft ondernomen. In dit geval heeft DNA drie opties: de ex-president in staat van beschuldiging stellen, daarna kunnen de stukken aan de Centraal Lands Accountant Dienst (CLAD) ter beschikking worden gesteld voor verder onderzoek. Indien Wijdenbosch geen bewijzen kan overleggen, kan de CLAD vervolgens de Justitie inschakelen. In tegenstelling tot wat beweerd wordt, zegt de parlementariër dat de behandeling van deze zaak wel op de agenda was geplaatst, maar geen voortgang vond. Hij weerspreekt argumenten als zou deze zaak in de doofpot zijn gestopt, omdat de toenmalige voorzitter van de Commissie Otmar Rodgers, uit de gelden hebben gesnoept. ‘Rodgers wordt er onterecht meegesleurd’, aldus Kruisland.

Sheila Mijnals

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,17-05-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics