Nickerie.Net, zondag 29 mei 2005  


Nieuw Front omhelst A Combinatie

door Louis Alfaisie

De leiders van het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling (NF) te weten president Ronald Venetiaan (NPS), Siegfried Gilds (SPA), Paul Somohardjo (PL) en Ram Sardjoe (VHP) hebben vandaag omstreeks 13:30 uur Ronny Brunswijk (ABOP), Paul Abena (Seeka) en Caprino Allendy (BEP), de driekop-pige leiding van A Combinatie (AC) letterlijk omarmd. Samen beschikken de twee combinaties over 28 zetels, 6 minder dan de vereiste 34 zetels voor een tweederde meerderheid, maar ruim genoeg voor een gewone meerderheidsrege-ring. De ontmoeting heeft plaats gevonden op het Kabinet van de President.

De stand van zaken bij het ter perse gaan van deze editie was dat het NF volgens de voorlopige uitslagen van de verkiezingen van woensdag op 23 zetels is blijven steken, terwijl A Combinatie een totaal van 5 heeft.

De ontmoeting tussen de regeren NF-coalitie en AC, die zich in de schijnwerpers heeft gewerkt, vond plaats op uitnodiging van de NF-top, nadat partijen gisteren de hele dag door wederzijds vanuit de tweede linie met elkaar hadden gelobbyd. De achterban van zowel het NF als de AC heeft laten doorschemeren dat zij meer voelt voor een onderlinge samenwerking voor de formatie van een nieuwe kabinet, dan met de Volksalliantie Voor Vooruitgang (VVV) van ex-president Jules Wijdenbosch of de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse.

Noch de leiders van AC noch die van het NF hebben na de verkiezingen ronduit gezegd dat ze niet met deze of gene partij zal samenwerken. Ten aanzien van de intentie van de ontmoeting van vanmiddag heeft justitieminister en SPA-voor-zitter Gilds laten weten dat de gesprekken in het belang zijn van Suriname en de totale samenleving. ,,Ik vind dat we zoveel mogelijk moeten praten met partijen om na te gaan hoe we het land verder gaan besturen en hoe te komen tot een zo goed mogelijke combinatie, een zo goed mogelijk fundament,” aldus Gilds tegenover journalisten, die zich op het Kabinet van de President hadden verzameld. Het is vooralsnog niet bekend of er behalve met AC, ook met andere zetelwinnaars zal worden gesproken.

Allendy heeft echter wel toegegeven dat informeel de NDP wel toenadering heeft gezocht vanuit de tweede linie, maar dat daarvan voorlopig niets is geworden. Van gesprekken tussen de twee is er echter geen sprake geweest.

Na de ontmoeting tussen de top van AC en die van het NF verwachtte de coalitie afgevaardigden van de SPA, PL, VHP en NPS op het kabinet. Bij het ter perse gaan van deze editie was het NF nog in onderhandeling met de delegatie van AC. Een eerste sessie was reeds achter de rug, gevolgd door een schorsing, maar direct daarna werd een tweede sessie gekoppeld.

De AC-delegatie bestaat uit: Ronny Brunswijk en Alice Amafo van ABOP; Caprino Allendy en Michel Felisi van BEP; Paul Abena en Nicolaas Prisierie van Seeka.


Paramaribo afgeteld en AI heeft weer derde zetel
Politieke veld in beweging

door Cliffton Saridjan

Het ‘stuivertje verwisselen’ in kiesdistrict Parama-ribo lijkt voorbij te zijn. De zetel die de politieke combinatie AI gisteren moest afstaan aan het NF is weer bij eerstgenoemde partij terug. Daarmee heeft ze landelijk 3 en zakt het Nieuw Front weer van 24 naar 23 zetels. Intussen is in Paramaribo waarvan tot en met gisteren nog 14 stembureaus moesten worden verwerkt alles nu afgeteld.

Het NF heeft in de stad nu 8 met een totaal van 41.793 stemmen. A1 heeft in ditzelfde kiesdistrict 4.753. Dit meldt het infor-matiesysteem van Rekemo. In Paramaribo hebben 104.551 personen hun stem uitgebracht waarvan 3.862 ongeldig. Voor wat de landelijke situatie be-treft verandert er nu niets aan het aantal zetels. Intussen heeft de informatie uit Sipaliwini Paramaribo bereikt en is het de bedoeling dat vandaag dit district wordt afgerond. Ook hier wordt gezegd dat er een verschuiving van een zetel kan plaatsvinden. Aangenomen wordt dat de NDP één zal afstaan aan de A Combinatie. Voor wat Sipaliwini betreft moeten er nog gegevens van een 9-tal stembureaus verwerkt worden. Met de informatie nu is reeds 98,4% van de stemmen afgehandeld met een landelijke opkomst van 65%. Officieel is nog niets doorgegeven. Gisteren meldde CHS-voorzitter Lot-har Boksteen dat het NF in Paramaribo 9 zetels had en het AI, 2. Zolang de hoofdstembureaus van de kiesdistricten geen openbare zitting houden over de werkelijke resultaten, kan er nog van alles en nog wat gezegd worden. Slechts het kiesdistrict Coronie, begrijpelijk vanwege de geringe omvang van het gebied, heeft al een dergelijke bijeenkomst gehouden. Intussen worden binnen het politieke circuit verwoede pogingen gedaan om de mogelijkheid voor een regeercombinatie te bekijken.

Vandaag had de NF-top een ontmoeting met toppers van de A Combinatie. A1 heeft partij-structuren opgeroepen voor een bijeenkomst om de huidige ontwikkelingen te bespreken. Intussen wordt ook vernomen dat een scenario zich aan het ontwikkelen is waarbij delen van de NPS, VHP, PL, A1 en NDP een regeermacht moeten vormen. Daarbij zou worden voorgesteld dat de NDP-voorzitter afstand doet van zijn presidentiële ambities en dan Wim Udenhout voor die post klaar te stomen.

 

Bron/Copyright:

De West

,28-05-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics