Nickerie.Net, zaterdag 28 mei 2005  


CARICOM-waarnemers:Suriname verkiezingsvoorbeeld voor regio

door Ivan Cairo

Paramaribo - Suriname kan qua verdraagzaamheid onder propagandisten een voorbeeld zijn voor de rest van de regio, zegt Eugene Petty, coördinator van de CARICOM- waarnemersmissie bij de onlangs gehouden verkiezingen. Vooral de kameraadschap en de goede band tussen de activisten van de verschillende politieke partijen, was opvallend.

"In feite waren we zeer onder de indruk, omdat dit ongebruikelijk is in andere Caribische landen, waar het oorlog is tussen de verschillende partijen", zei Petty vrijdag tijdens een persconferentie. In een verklaring wordt de samenleving voorts geprezen voor haar "verantwoordelijk gedrag en volwassenheid" die op de verkiezingsdag ten toon werden gespreid. Dit weerspiegelt haar vertrouwen in het verkiezingsproces en commitment aan democratische principes.

Logistiek waren de verkiezingen van afgelopen woensdag beter georganiseerd dan in 2000. Zo zouden landelijk de stembureaus beter zijn georganiseerd en ingericht en waren de medewerkers in het verkiezingsproces beter getraind en geïnstrueerd en ook professioneler ingesteld. Dat zei Clem John, missiechef van de CARICOM-observers die toezicht hebben gehouden op de stemming in vijf kiesdistricten.

Wat de waarnemers als minpunten hebben ervaren, is dat op bepaalde stembureaus propagandisten tijdens de telling de stemlokalen niet mochten betreden en daardoor niet duidelijk kon worden waargenomen op welke kandidaat een stem was uitgebracht. Ook voor de CARICOM-functionarissen was de controle op dit stuk moeilijk. Over deze kwestie heeft de Volksalliantie Voor Vooruitgang (VVV) zich vrijdag ook schriftelijk beklaagd bij het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, en gevraagd naar onderzoek.

Als aanbeveling werd door de observers meegegeven, dat bij komende verkiezingen wel voorzieningen worden getroffen zodat propagandisten in de stemlokalen aanwezig mogen zijn bij de telling waardoor een betere controle mogelijk is en de transparantie van het verkiezingsproces daardoor verbetert. Voorts zal de verlichting in stemlokalen verbeterd moeten worden. Ook verliep de telling op een aantal stembureaus nogal traag, zei hij.

Missieleider John zei desgevraagd, dat zijn delegatie twee besprekingen heeft gehad met de waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waarbij de verkiezingen aan de kaak werden gesteld. De CARICOM hield toezicht in Paramaribo, Para, Commewijne, Saramacca en Wanica. In totaal werd ongeveer 70 procent van de stembureaus in deze kiesdistricten aangedaan. Hierdoor was het team in staat een redelijke beoordeling te maken over de verkiezingen. De belangrijkste problemen die in aanloop op de stembusgang waren geregistreerd, betroffen de klacht over de 29.000 personen die teveel zouden zijn op de kiezerslijsten en de 8.000 namen die volgens oppositiepartijen niet op de kiezerslijsten voorkwamen. Dit geeft mogelijk aan dat de burgerregistratie verbeterd moet worden, stelt de missie. Op de verkiezingsdag is deze klacht niet meer gehoord, aldus de CARICOM-waarnemers.

 

Bron/Copyright:

,28/05/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics