Nickerie.Net, zaterdag 28 mei 2005  


Bram Peper over patstelling verkiezingsuitslag:‘Suriname moet komen tot een nationaal kabinet"

Paramaribo - In een interview van de Ware Tijd met oud-burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken, Bram Peper, spreekt deze ten aanzien van de verkiezingsuitslag over een "patstelling". Peper, enigszins gekscherend over de verkiezingsresultaten: "Hier valt geen chocola van te bakken."

Peper, die ruime ervaring heeft als politiek analist, geeft desgevraagd aan, dat de formateurs van het komende kabinet samen met de Verenigde Volks Vergadering (VVV) het voorstel moeten doen om "te kiezen voor een nationaal kabinet met een direct gekozen president". Peper: "Het huidige systeem, waarbij een presidentieel systeem, vermengd is met een parlementair systeem, werkte al niet. Maar in de huidige situatie zeker niet. In een plurale maatschappij als Suriname - want dat heeft deze verkiezingsuitslag aangetoond - , is een sterk en daadkrachtig leider, zonder belast nodig, iemand met allure en liefst een buitenstaander. Geen partij-man, maar een man of vrouw die de instemming geniet van alle partijen die deel zullen uitmaken van dit nationaal kabinet."

Peper wil niet toegeven dat met het door hem voorgesteld scenario, presidentskandidaten als Jules Wijdenbosch of Desi Bouterse nooit in aanmerking zullen komen voor het presidentschap van de Republiek Suriname, aangezien zij een ‘belast’ verleden zouden hebben. En gezien de verkiezingsresultaten, zou huidige president Ronald Venetiaan - tevens partij-voorzitter van de NPS, niet de voorkeur genieten om herkozen te worden als president.

Peper, die voorzichtig zijn uitlatingen ten aanzien van dit punt wenste te maken, zei hierover: "Bouterse trekt zich naar alle waarschijnlijkheid sowieso terug. Hij heeft vorige week tijdens een massameeting van zijn partij verklaard dat als de VVV van Jules Wijdenbosch meer dan vier zetels haalt, hij zich terugtrekt als presidentskandidaat. Bovendien, vanwege zijn reputatie internationaal, heeft iemand als Bouterse niet de voorkeur. Een persoon als Jules Wijdenbosch staat te boek als een daadkrachtig leider, maar ook als iemand die niet goed met de staatskas weet om te gaan. En met de regeerstijl van Ronald Venetiaan is niet iedereen tevreden."

eper legt uit dat een nationaal kabinet een kabinet is dat uit vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen bestaat, die elkaar gevonden hebben vanuit de optiek van 'nationale eenheid'. Vanuit zijn internationale ervaring, legt hij uit dat "je overal ter wereld bij landen in ontwikkeling ziet dat een daadkrachtig, onafhankelijk leider nodig is om het land tot ontwikkeling te brengen". Het te vormen nationaal kabinet zal mogelijk samengesteld moeten worden door partijen, die zo op het eerste gezicht, niet met elkaar zouden willen of kunnen samenwerken. Peper is van mening dat dit wel kan, "zolang de huidige leiders boven zichzelf uitstijgen". Peper: "Het moet een modern kabinet zijn. Eentje die geen etnische politiek voert. Het kabinet moet worden samengesteld door de president en zou een premier moeten hebben. En per ministerspost, moeten er vanuit de coalitie-partijen, minstens drie kandidaten voorhanden zijn, zodat de beste man of vrouw op de desbetreffende plek gekozen kan worden."

Peper verhaalt tijdens het vraaggesprek over twee momenten in de politieke geschiedenis van Nederland, waarin zich een soortgelijk nationaal kabinet heeft gevormd. Peper: "Het geruïneerde Nederland na de Tweede Wereldoorlog, had ook een groep van daadkrachtige leiders. Het is een groep beleidsmakers geweest die hebben gehosseld en gepinaard om het land weer op rails te brengen. En dan heb je de kabinetsperiode van 1967 tot 1971, waarin Piet de Jong, als oud-marine officier, in een voor Nederland zeer turbulente periode, premier was van het land. De verdiensten van De Jong zijn zwaar onderschat geworden. Het was iemand, die voordien, nooit iets met politiek van doen had. En precies zo een persoon, zou nu leider moeten worden van Suriname." Peper denkt dat "het geen enkele moeite kost om zo iemand te vinden". Peper: "Ik weet zeker dat voldoende mensen in aanmerking zouden kunnen komen. Wat belangrijk is, is dat men buiten de partij-structuren gaat denken."

 

Bron/Copyright:

,28/05/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics