Nickerie.Net, maandag 30 mei 2005  


Op Pertjajah Luhur-vergadering: 'We hebben zes gouden zetels en een diamanten kandidaat’

door Eric Mahabier

Paramaribo - "Zes gouden zetels" en een "diamanten kandidaat" zijn woorden die de Pertjajah Luhur-achterban gisteren herhaaldelijk in de mond heeft genomen tijdens een vergadering in het hoofdkwartier aan de Gemenelandsweg.

Enkele van de aanhangers geven aan dat de partij met de zes zetels die ze heeft binnengehaald een strategische positie in het Nieuw Front inneemt. De partij kan namelijk het vice-presidentschap opeisen.

Partijvoorzitter Paul Somohardjo wil echter nog niet vooruitlopen op zaken en zegt rustig de afloop van de onderhandelingen af te wachten. Hij wil ook niet ingaan op de wil van de achterban om het vice- presidentschap op te eisen als er een coalitieregering tussen het Nieuw Front en A Combinatie wordt gevormd. Op de bijeenkomst heeft Somohardjo verslag gedaan van de voorlopige verkiezingsresultaten en van de gesprekken die tussen het NF en A Combinatie gaande zijn.
Voor Erwin Ronodikromo die in Wanica met 4.505 stemmen toch niet binnen is gekomen, ligt een onder-ministerspost of een andere hogere post in het vooruitzicht. Ronodikromo heeft de kiesdeler in Wanica niet gehaald en de PL wil het vertrouwen dat de kiezers in Wanica in hem hebben gesteld op deze wijze belonen. Anderzijds wordt gehoopt dat Jules Ajodhia of Radjkoemar Randjietsingh een regeringspost namens de VHP aanvaarden, zodat Ronodikromo toch door opschuiving binnen kan komen. Somohardjo zegt dat de zes DNA-leden van Pertjajah Luhur op eigen kracht binnen zijn gekomen. "Wij zijn op niemands rug binnengekomen, integendeel hebben wij onze andere broeders en zusters van het Nieuw Front binnengebracht."
Eenheid vormen
De verkiezingswinst voor Pertjajah Luhur en de nederlaag voor de politieke rivalen D-21, KTPI en Pendawa Lima was aanleiding voor Somohardjo om het Javaanse volk op te roepen de gelederen te sluiten en zich bij zijn partij aan te sluiten. Deze oproep ging ook naar Willy Soemita, Soewarto Moestadja en Raymond Sapoen die respectievelijk voorzitters zijn van de KTPI, D-21 en Pendawa Lima. "We hebben genoeg posten voor jullie. Kom en sluit je aan, laten we in alle eenheid verder werken aan de ontwikkeling."
Volgens Somohardjo is het nu na 30 jaar gelukt zijn rivaal Soemita politiek uit te schakelen. Soemita zelf was in Paramaribo gekandideerd en is niet gekozen. "Maar ik roep ze allemaal op. Waarom sta je erbuiten? Wij zeggen: if you can’t fight them join them. No syeng syeng yu lasi, sluit je aan. If yu wani positie, sluit je bij ons aan."
Soemita en Sapoen waren niet bereikbaar voor commentaar. Moestadja geeft een diplomatisch antwoord op de vraag of hij gevolg zal geven aan deze oproep. Hij zegt dat D-21 nog altijd onderdeel is van A1, maar hij is blij dat bij politici het "inzicht" van "samen het land op te bouwen" nu wel doordringt. "Na de verkiezingen zijn we één volk en moeten we samen het land opbouwen, dus willen of niet willen, met een ieder is een samenwerking nodig".-.

Bron/Copyright:

,30/05/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics