Nickerie.Net, donderdag 02 juni 2005  


Nieuw Front heeft meerderheid in Verenigde Volksvergadering

door Eric Mahabier

Paramaribo - Het Nieuw Front heeft de meerderheid in de Verenigde Volksvergadering (VVV). Deze combinatie bezit met 464 ressortraads- (RR)-, 62 districtsraads (DR)- en 23 assembleeleden 549 van de 893 stemmen in de VVV. Zoals de kaarten nu liggen, zal de gang naar de VVV noodzakelijk zijn om de vice-president en de president gekozen te krijgen. Het presidentskoppel wordt in de VVV bij gewone meerderheid gekozen en het Nieuw Front bezit 102 stemmen meer dan de vereiste meerderheid.

Uit gegevens verkregen van de tien hoofdstembureaus blijkt dat de NDP 212 stemmen (169 RR, 28 DR en vijftien DNA) in de VVV heeft . A Combinatie komt met 73 RR-, elf DR- en vijf DNA-leden op 89 stemmen. Het Alternatief-I heeft 21 RR-, vier DR- en drie DNA-leden en komt daarmee op 28 stemmen. De Volksalliantie Voor Vooruitgang heeft drie RR- en vijf DNA-leden. UPSDOE heeft zeven stemmen in de VVV, namelijk zes RR- en één DR-lid.

Een van de uitvoerende taken van De Nationale Assemblee is het kiezen van de president en de vice-president. Hiervoor is een tweederde meerderheid, 34 stemmen, in het parlement vereist. Bij de onlangs gehouden DNA- en RR-verkiezingen hebben geen van de deelnemende politieke organisaties de vereiste tweederde meerderheid gehaald. Omdat het hier gaat om het doen van een keuze van personen, is de stemming van het presidentskoppel zowel in De Nationale Assemblee als in de VVV geheim. Elke groep van zeven assembleeleden is bevoegd een presidents- en vice-presidentskandidaat naar voren te schuiven. Indien bij de eerste stemming geen van de voorgedragen kandidaten de vereiste tweederde meerderheid haalt, komt het parlement niet lang daarna wederom in openbare zitting bijeen voor een tweede stemming. Indien ook op deze vergadering geen van de voorgedragen kandidaten de vereiste tweederde meerderheid haalt, zal de gang naar de VVV noodzakelijk zijn. Hiertoe moet De Nationale Assemblee eerst een besluit nemen. In 1996 is de eerste VVV na de aanname van de grondwet van 1987 gehouden.
In vergelijking met de verkiezingen van 2000 heeft er een uitbreiding plaatsgevonden van het aantal ressortraadszetels. In 2000 waren er 710 RR-zetels en nu is het vanwege de groei van de bevolking gestegen tot 736 zetels. Bij de verkiezingen van 2000 had het Nieuw Front 707 van de in totaal 867 stemmen in de VVV, 33 DNA, 588 RR en 86 DR. De Millennium Combinatie kreeg toen respectievelijk tien DNA-, 61 RR- en tien DR-zetels. DNP 2000 beschikte over drie DNA-, negen RR- en één DR-zetel. De PVF had in totaal vijftien zetels: twee DNA-, elf RR- en twee DR-zetels. DA'91 haalde binnen twee DNA-, 23 RR- en drie DR-zetels. PALU was goed voor één DNA-, negen RR- en drie DR-zetels. De Amazone Partij Suriname sleepte binnen zeven RR- en één DR-zetel, terwijl de ABOP slechts twee RR-zetels binnenhaalde.
De cijfers van 1996 voor wat de RR- en DR-zetelverdeling betreft, konden niet worden verkregen. Op DNA-niveau zag de verdeling als volgt uit: Nieuw Front 24, NDP zestien, Alliantie drie, Pendawa Lima vier en DA' 91 vier.

Bron/Copyright:

,02/06/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics