Nickerie.Net, maandag 06 juni 2005  


President Venetiaan: ‘Militairen op NDP-meeting is intimidatiepoging’

door Ivan Cairo

Paramaribo - De demonstratieve aanwezigheid van een aantal geüniformeerde militairen op de vrijdag gehouden voorlichtingsvergadering van de Nationale Democratische Partij (NDP) is voor president Ronald Venetiaan een duidelijke intimidatiepoging vanuit die partij. Tegenover de Ware Tijd verklaart het staatshoofd, dat na onderzoek de vereiste maatregelen getroffen zullen worden tegen betrokkenen. Vrijdagavond waren zo’n 10 tot 12 in camouflagetenue gestoken militairen van verschillende rangen aanwezig op de bijeenkomst. Zij werden speciaal verwelkomd door NDP-voorzitter Desi Bouterse.

Of het in deze daadwerkelijk gaat om militairen of in militaire kleding gestoken burgers, is volgens de president tevens opperbevelhebber in feite van ondergeschikt belang. Het signaal dat werd afgegeven aan de samenleving is veel belangrijker, meent hij. "Ik beschouw het als een duidelijke intimidatiepoging van de oud-militair Desi Bouterse, de oud-couppleger Desi Bouterse. Het is een duidelijke intimidatiepoging om weer met niet-legale middelen, wat hem niet toekomt, politieke macht, naar zich toe te trekken", zegt Venetiaan. Mochten het geen militairen zijn die op de NDP-meeting aanwezig waren, dan blijkt Bouterse met deze vertoning geen respect te hebben voor de wet, aangezien het verboden is dat niet- burgers zich als militairen verkleden.

Venetiaan verwacht dat bevelhebber Ernst Mercuur na onderzoek de nodige maatregelen zal treffen indien het bij voornoemd incident daadwerkelijk om manschappen van het Nationaal Leger gaat. Mercuur had in het weekeinde tijdens een radio-interview reeds laten doorschemeren tuchtrechtelijke straffen te zullen uitdelen indien de betrokken personen militair zijn. Hij betreurt het incident, omdat voor de verkiezingen uitdrukkelijke dienstorders waren uitgevaardigd, zegt de legercommandant, dat militairen ofschoon zij hun politieke sympathieën mogen hebben, niet in uniform aan politieke manifestaties mochten deelnemen.
President Venetiaan zegt desgevraagd verder, dat de autoriteiten de veiligheidssituatie in het land volledig in de hand hebben. In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei hebben de ministeries van Justitie en Politie en Defensie in overleg met elkaar en hun werkarmen "alles gedaan om de veiligheid te garanderen en ook is er rekening gehouden met moeilijke situaties na de verkiezingen", zegt Venetiaan.
Toespelingen over mogelijke onrust in Marowijne laat het staatshoofd voor rekening van Bouterse, die vrijdagavond waarschuwde dat in het oostelijk district problemen zouden kunnen ontstaan. Hij riep de president op zijn inlichtingendiensten in te zetten om na te gaan wat in dat gebied aan de hand is. Volgens de regeringsleider is hem tot nog toe niets gerapporteerd over mogelijke probleemsituaties in Marowijne. "Het leven gaat voort in Marowijne", zegt hij.

Bron/Copyright:

,06-06-2005


NL-manschappen op NDP-massameeting behoeft onderzoek

Geplaatst: 06/06/2005

Paramaribo - ‘Het is niet gepast en zullen er zeker sancties volgen. De wet die de rechtspositie van militairen regelt, verbiedt militairen uitdrukkelijk om buiten diensturen in hun tenue rond te lopen.’ Dit is een reactie van mr. Freddie Kruisland, die niet te spreken is over het verschijnsel van vrijdagavond waarbij militairen in hun tenue op de massameeting van de NDP waren.

Volgens Kruisland moet toch eerst worden nagegaan of het om echte militairen ging of personen die gekleed waren in een militair kostuum. Het zou volgens hem in feite ongeoorloofd moeten zijn dat personen, die geen militairen zijn, het tenue aandoen. Echter is er geen enkele wettelijke bepaling die dat aangeeft. Wat Kruisland verbaast, is dat de minister van Defensie, Ronald Assen, dit eerder heeft geuit, maar toch geen voorzieningen heeft getroffen om dit te voorkomen.

Als er sprake zou zijn van militairen in werkelijke dienst, dan hebben zij art. 51 lid 3 van de wet Rechtspositie Militairen geschonden. Dit is volgens Kruisland een erg strafbaar feit, los van de tuchtrechterlijke maatregelen die getroffen zouden kunnen worden. De aanwezigheid van de militairen op de NDP-massameeting moet volgens Bouterse gezien worden als een teken van onvrede met de gang van zaken op dit moment. De manschappen zijn in beroering geraakt, omdat zij vernomen zouden hebben dat ex-jungle commandoleider Ronny Brunswijk, geïnteresseerd zou zijn in het ministerie van Defensie. De militairen hebben aangegeven dit niet met lede ogen te zullen aanzien. De geruchten over het eventueel bezetten van de post op Defensie door Brunswijk zijn in een eerder stadium door de leiding van A Combinatie ontkracht en naar het rijk der fabelen verwezen.

Sheila Mijnals


Militairen in OCER handelden in strijd met de wet

Geplaatst: 06/06/2005

Paramaribo - Bevelhebber kolonel Ernst Mercuur van het Surinaams Nationaal Leger (SNL) maakte via de media bekend dat de militairen die in tenue de vergadering van de NDP hebben bijgewoond, tegen de regels van de Wet op het Nationaal Leger hebben gehandeld. In deze wet en de wet die de rechtspositie van militairen regelt, staat expliciet aangegeven dat het soldaten verboden is openlijk partijpolitiek te bedrijven.

Mercuur geeft tegenover de media te kennen dat deze zaak onderzocht zal worden. De NDP had voor vrijdagavond haar achterban opgeroepen voor een partijvergadering in OCER om de recente politieke ontwikkelingen te bespreken. Onder de aanhangers bevonden zich ongeveer twaalf manschappen van het SNL, uitgedost in militaire kleding. Volgens Mercuur staat op overtreding van de wet op dit stuk het toepassen van tuchtstraffen. Eerder deze week maakten de media gewag van het ongenoegen van militairen van het SNL over de eventuele toewijzing van het ministerie van Defensie aan A Combinatie die mogelijk geleid zou worden door Ronnie Brunswijk. DBS verneemt dat met name officieren van het NL over deze materie begin deze week hebben vergaderd. Vernomen wordt dat de officieren weerstand hebben tegen voornoemde persoon als minister, terwijl zij enkele jaren terug tegen hem moesten strijden in de binnenlandse oorlog.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,06-06-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics