Nickerie.Net, donderdag 09 juni 2005  


Bendeleden overwegen vlucht naar Suriname

Diamantrovers Schiphol in het nauw
 

door Allard Besse

Nederland - De diamantroof op Schiphol van eind februari is gepleegd door een bende van ongeveer acht man van Nederlandse en Nederlands-Surinaamse afkomst. Leden ervan overwegen naar Suriname te vluchten omdat ze weten dat de Koninklijke Marechaussee hen op de hielen zit. ,,We moeten maar eens heel lang op vakantie'', opperde onlangs een van de diamantrovers tegen een ‘collega'.

Reconstructie diamantenroof op Schiphol - 25 februari 2005August B. geldt als leider van de bende, die op Schiphol voor een recordbedrag van 80 tot 100 miljoen aan diamanten buit maakte. De anderen noemen hem vanwege zijn lengte (circa twee meter) steevast ‘De Lange'.

De bendeleden komen uit Amsterdam-West, -Oost en Diemen. Ze zien elkaar geregeld in cafés, kijken gezamenlijk naar voetbal op televisie en treffen elkaar in de Amsterdam Arena bij een Ajax-wedstrijd.

Als de groep bijeen is, is alles koek en ei. Maar als de leden elkaar afzonderlijk ontmoeten, steekt het wantrouwen de kop op. Onderling bespreken leden de mogelijkheden naar Suriname uit te wijken, blijkt uit bronnen rond de bende. Zo stelt een van van hen openlijk de betrouwbaarheid van een collega ter discussie.

Enkelen hebben er spijt van Schiphol als doelwit te hebben gekozen, omdat ‘we nu de marechaussee achter ons hebben aanzitten', zei een van de rovers die onlangs in kleine kring zijn mond voorbijpraatte.

Compositietekening van de dadersAugust B. vreest vooral de loslippigheid van andere bendeleden en hun vrouwen en vriendinnen. De onzekerheid en angst is zo groot dat bijna niemand meer twee nachten op dezelfde plaats slaapt.

De diamantrovers gedragen zich rustig en doen, zoals is afgesproken, geen wilde aankopen. Zo houden ze gewoon hun huurwoningen aan en rijden ze nog steeds in hun doorsnee tweedehands auto's.

‘Het leven' wordt net als voor de roof nog steeds bekostigd door een werkloosheidsuitkering.

Bron/Copyright:

Algemeen Dagblad - NL

,08-06-2005


Nickerie.Net, donderdag 09 juni 2005  


Politie op de loer voor Nederlandse diamantrovers

door Ivan Cairo

Paramaribo - Het Korps Politie Suriname is de afgelopen weken in stelling gebracht na de spectaculaire diamantroof van 25 februari op de luchthaven Schiphol. De Nederlandse justitie beschikt ondertussen over informatie dat de bende of een aantal van de leden naar Suriname wil uitwijken, omdat Nederlandse bodem hen te heet onder de voeten wordt. De roof met een buit van ruim 100 miljoen US dollar aan diamanten en juwelen werd gepleegd door een bende van ongeveer acht man. Naar verluidt hebben de daders, vermoedelijke allen Amsterdammers, de Nederlandse nationaliteit.

Een deel van de bende blijkt van Surinaamse komaf te zijn. Veel kon Ivo Hommes, woordvoerder van het ministerie van Justitie in Nederland, de Ware Tijd over deze kwestie niet meedelen. "Een eventueel rechtshulpverzoek van Nederland zou in eerste instantie via het Openbaar Ministerie in Haarlem lopen", legde hij uit.

Uit justitiële kringen hier in Paramaribo verneemt de Ware Tijd dat justitie Nederland inderdaad een rechtshulpverzoek heeft ingediend om assistentie te verlenen bij het ophelderen van de spraakmakende diamantroof. Veel wil de politie over deze zaak niet kwijt. Wel werd bevestigd dat zo’n 2 tot 3 weken geleden de Nederlandse justitie via de procureur-generaal een verzoek om medewerking van de politie heeft ingediend. "Er is een officieel verzoek en de Surinaamse politie is inderdaad gekend in deze zaak. We gaan er dus vanuit dat vanuit Suriname ondersteuning zal worden gegeven aan het onderzoek", werd dWT meegedeeld. Detailinformatie zoals de signalementen en namen van de verdachten wilde de justitiële bron niet prijsgeven. Uit andere bron wordt vernomen dat ene August B. de leider van de bende zou zijn.
De Koninklijke Marechaussee die een rechercheteam van vijftig man op de zaak heeft gezet, is het groepje Amsterdamse criminelen naar verluidt al enkele weken op het spoor. De verdachten, onder wie oud-bekenden van de politie, zouden zich schuil houden in Amsterdam.
De roof was voor minister Piet-Hein Donner van Justitie aanleiding de beveiliging van Schiphol door te lichten. De gewapende overval die geen kans van slagen had als er geen sprake was van hulp van binnenuit, werd gepleegd op een zwaarbewaakte platform van de luchthaven. De criminelen maakten daarbij gebruik van een waardeauto van de KLM en vluchtten vervolgens met een gestolen auto, die later uitgebrand werd teruggevonden in Diemen. De daders zagen hun kans schoon toen de diamanten in een vliegtuig van KLM Cargo met Antwerpen als bestemming geladen zouden worden. De buit was bestemd voor verschillende diamantbewerkers in Antwerpen. In eerste instantie werd een verdachte Amsterdammer aangehouden. Hij werd na enkele weken hechtenis weer in vrijheid gesteld, wegens gebrek aan bewijs. Vorige maand werd een 39-jarige bagagemedewerker van luchtvaartmaatschappij Martinair als verdachte opgepakt. De diamantroof op Schiphol is vermoedelijk de grootste uit de Nederlandse geschiedenis.-.

Bron/Copyright:

,09/06/2005

 

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics