Nickerie.Net, woensdag 08 juni 2005  


Nieuwe Assembleé uiterlijk 24 juni bijeen

door Eric Mahabier

Paramaribo - De nieuwe Nationale Assemblée zal niet wachten op het bindend verklaren van de verkiezingen door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) maar komt uiterlijk op vrijdag 24 juni in openbare zitting voor het eerst bijeen om een aanvang te maken met haar werkzaamheden. Deze verklaring geeft Ramdien Sardjoe die nu nog voorzitter is van De Nationale Assemblée en als oudste lid in jaren de eerste vergadering van het nieuwe parlement moet leiden.

Verwijzend naar artikel 66 van de Grondwet, zegt Sardjoe dat hij aan een termijn gebonden is waarbinnen de nieuw gekozen leden toegelaten moeten worden. Volgens dit artikel moet uiterlijk binnen dertig dagen nadat de leden van De Nationale Assemblée zijn gekozen dit orgaan bijeen komen. In deze vergadering onderzoekt het parlement de geloofsbrieven van de nieuwe leden om deze tot het college toe te laten. Volgens Sardjoe gaan de dertig dagen in na de dag der stemming en dus moet het nieuwe parlement uiterlijk op 24 juni bijeen komen. Hij verwijst ook naar een precedent dat in 1987 geschapen is.

Bij die verkiezingen had het OKB de verkiezingen in het kiesdistrict Sipaliwini niet bindend verklaard vanwege de oorlogssituatie. Het OKB was niet bij machte om in dit district zijn onafhankelijke waarnemersrol te vervullen. Desondanks werden de volksvertegenwoordigers van deze kieskring toch tot het parlement toegelaten. "Dit behoeft nadere studie als precedent voor toelating van leden tot De Nationale Assemblée zonder een uitspraak van het OKB." Sardjoe zegt uitgaande van dit precedent, dat hij na de vaststelling van de verkiezingen door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) in principe de procedure kan inzetten voor de toelating van de nieuw gekozen leden. "Evenwel geef ik de voorkeur de toelating te doen plaatsvinden na het bindend verklaren door het OKB. Er is geen wettelijke termijn waarbinnen het OKB de verkiezingen bindend moet verklaren maar de nieuwe zitting is wel gebonden aan een termijn. Ik sta tussen deze twee omstandigheden."
Sardjoe spreekt de wens uit dat het OKB alle protesten die door politieke organisaties aangevoerd zijn grondig onderzoekt en naar bevind van zaken handelt. "Ik meen dat er geen twijfel moet bestaan in de samenleving over de juistheid van de verkiezingen."
Sardjoe sluit niet uit dat op de eerste vergadering van het parlement ook de verkiezing van de voorzitter en de ondervoorzitter van De Nationale Assemblée zal plaatsvinden. Op de eerste vergadering zal zich een moment voordoen waarbij hij als oud-voorzitter de hamer moet overdragen aan zichzelf, als oudste lid in jaren. "Misschien ga ik van m’n linkerhand naar m’n rechterhand overdragen," grapt hij. Ronald Venetiaan en Otmar Rodgers zijn na Sardjoe de oudste leden.
De parlementsvoorzitter geeft verder aan dat de voorbereidingen van de eerste vergadering in volle gang zijn. Sardjoe, die vanaf 1964 bij elke algemene verkiezing als volksvertegenwoordiger gekozen is, hoopt op een vlot verloop van de eerste vergadering.

 

Bron/Copyright:

,08-06-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics