Nickerie.Net, vrijdag 10 juni 2005
Vliegtuigpassagiers moeten bewuster worden van rechten
Geplaatst: 10/06/2005
Paramaribo - Passagiers van de SLM en KLM op de route Paramaribo-Amsterdam moeten zich meer laten informeren over de rechten die de Europese Unie (EU) hen verleent bij eventuele annulering of langdurige vertraging van vluchten door de vliegmaatschappijen.
Foto: Mahin Jankie
Deze regels gelden op elke vlucht of chartervluchten vanuit een EU-luchthaven of vanuit een luchthaven buiten de EU naar een EU -luchthaven, voorzover het een vlucht betreft met een EU-luchtvaartmaatschappij. Het is de Surinaamse vliegtuigpassagierorganisatie, Shiva, overduidelijk dat vooral de SLM misbruikt maakt van de onwetendheid bij passagiers.
Volgens Shiva-voorzitter Mahin Jankie heeft ook het klachtenbureau van het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W) laten weten, bekend te zijn met een stapel aan klachten over behandeling die de passagiers krijgen van de SLM. Sedert 17 april 2005 geldt, dat wanneer er onvoldoende stoelen beschikbaar zijn voor alle passagiers, dan moet de luchtvaartmaatschappij eerst vragen of er passagiers bereid zijn afstand te doen van hun plaats in ruil voor bepaalde voordelen. In dat geval moet de maatschappij ofwel het ticket van de passagier terugbetalen (eventueel aangevuld met een gratis vlucht naar het oorspronkelijke vertrekpunt van bedoelde passagiers) ofwel alternatiefvervoer aanbieden naar de eindbestemming van de passagiers. Maar indien een passagier niet vrijwillig afstand doet van zijn plaats, is de luchtvaartmaatschappij een vergoeding van zeshonderd Euro verschuldigd voor de vlucht van meer dan 3500 km buiten de EU.
Omdat de vlucht van Paramaribo naar Amsterdam hieronder valt, dienen SLM en KLM zich te houden aan deze vergoeding. Deze vergoeding wordt gehalveerd, indien de vertraging niet meer dan 4 uur bedraagt. Bovendien moet de luchtvaartmaatschappij ofwel het ticket terugbetalen (eventueel aangevuld met een gratis vlucht naar uw oorspronkelijk vertrekpunt), ofwel alternatief vervoer aanbieden naar de eindbestemming en zorgen voor maaltijden, drank, eventueel een hotelkamer (inclusief transfers) en communicatiefaciliteiten. Bij annulering moet de maatschappij zich houden aan dezelfde regels als bij instapweigering.
Dus moet de maatschappij dan voor de Mid-Atlantische route een vergoeding van zeshonderd Euro betalen aan gedupeerden, tenzij ze de passagiers voldoende lang van tevoren op de hoogte brengt over de annulering en een alternatief vervoer aanbiedt dat de oorspronkelijke vertrektijd dicht benadert. Nadrukkelijk wordt gesteld dat deze vergoedingen binnen 7 dagen in contanten moeten worden betaald, per bankoverschrijving of cheque of indien de passagier hier schriftelijk mee instemt, met reiswaardebonnen. Desgevraagd zegt Jankie dat inderdaad de clausule van het voldoende lang van tevoren melden van passagiers relatief is en dus concreter dient te worden vastgesteld. Maatschappijen en gedupeerde passagiers kunnen als gevolg van deze clausule afzonderlijk hun eigen tijdsspanne invullen. Jankie acht de melding van minder dan een week zeker onvoldoende lang van tevoren.
Shiva zal samen met VVR dit aankaarten bij de EU. Wel is Jankie blij met het feit dat met de nieuwe regels de EU garantie tracht in te bouwen dat passagiers die het vliegtuig nemen, correct worden behandeld. Indien de luchtvaartmaatschappij vertraging verwacht van 4 uur of meer op de Mid-Atlantische route, moet zij zorgen voor maaltijden, drank, eventueel een hotelkamer (inclusief transfers) en communicatiefaciliteiten. Wanneer de vertraging 5 uur of meer bedraagt, moet de luchtvaartmaatschappij ook aanbieden het ticket terug te betalen (eventueel met een gratis terugvlucht naar het oorspronkelijk vertrekpunt). Tevens zijn de regels geldig wanneer de passagier uit Suriname vertrekt met een SLM- of KLM-toestel met een ticket dat gekocht is bij een EU-maatschappij, in dit geval de KLM.
De rechten zijn niet van toepassing op
passagiers die uit Suriname vertrekken met een SLM toestel en een
SLM-ticket. Wel zijn de rechten geldig voor een ieder die met of een
SLM of een KLM vertrekt uit Schiphol, een EU-luchthaven. In dit
kader hoopt Jankie dat de SLM haar regels aanpast, zodat de
passagiers niet eerder kiezen voor een KLM-ticket die voordeliger is
vanwege de EU-rechten. Indien deze rechten worden geweigerd, moet de
passagier onmiddellijk een klacht indienen bij de
luchtvaartmaatschappij in kwestie. Als men daar zijn recht niet
vindt, kan men terecht bij Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW)
2130 AN Hoofddorp, postbus 575. Telefoon 023-5663039 en fax:
023-5663013 of via email: loket@ivm.nl
Lloyd Djendji
Bron/Copyright: |
|
Dagblad Suriname |
,10-06-2005 |
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2005. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics