Nickerie.Net Special, dinsdag 05 juli 2005
Komeet onder gejuich gebombardeerd
Michael Persson
Pasadena - ‘Mijn God – moet je dat zien!’ Even staan de vluchtleiders van de Deep Impact missie in Pasadena, Californië, versteld van het door hen ontketende geweld. Dan vallen de NASA-mannen elkaar juichend in armen. Voor het eerst in de geschiedenis heeft de mens een hemellichaam gebombardeerd anders dan de aarde.
Maandag om 02.52 uur Surinaamse tijd boorde de Impactor, een projectiel van 372 kilo ter grootte van een ijskast, zich op 133 miljoen kilometer van de aarde met 37 duizend kilometer per uur in de komeet Tempel 1, een ijsbal van ongeveer vier bij vier bij veertien kilometer. De inslag veroorzaakte een lichtflits die de komeet vijfmaal zo helder maakte als normaal.
Door de hitte van de botsing lijkt een deel van het ijs in de komeet te zijn verdampt, zeiden NASA-onderzoekers gisteravond.
De gassen stuwden een enorme wolk van stof naar buiten, die door de warmte een hel licht uitstraalde. Door het schijnsel met telescopen vanaf de aarde te analyseren, kan de samenstelling van de uitgestoten stoffen worden achterhaald. Gisteravond waren al veranderingen waargenomen in het licht. Dat wijst erop dat het binnenste van de komeet anders is dan de korst. De komeetkern zou dezelfde samenstelling hebben als het zonnestelsel vierenhalf miljard jaar geleden.
De ontstane krater is volgens waarnemers ‘groot en diep’. Pas als het stof is opgetrokken, kunnen ze de werkelijke afmetingen bepalen.
De samenstelling van de komeet en de omvang van de inslagkrater bieden essentiële informatie om kometen uit te schakelen die de aarde bedreigen. Volgens Gerhard Schwehm van het Europese ruimteonderzoekcentrum Estec in Noordwijk is een botsing daarvoor niet voldoende, maar zou een ingebrachte (nucleaire) warmtebron een deel van de komeet kunnen laten verdampen. De Deep Impact-missie kostte 333 miljoen dollar.
Volkskrant, 5-7-2005
Succesvolle treffer NASA-projectiel komeet Tempel 1
PASADENA - Een Amerikaans ruimteprojectiel is maandag ingeslagen op de komeet Tempel 1. De ruimtevaartorganisatie NASA hoopt met operatie Deep Impact meer te weten te komen over het materiaal waar de kern van de komeet uit bestaat. Aan het experiment is jaren voorbereiding voorafgegaan.
Een Amerikaans ruimteprojectiel is maandag ingeslagen op de komeet Tempel 1. De explosie moet een krater ter grootte van een voetbalstadion slaan in de komeet. |
Een Amerikaans ruimteprojectiel is maandag ingeslagen op de komeet Tempel 1. De explosie moet een krater ter grootte van een voetbalstadion slaan in de komeet.
NASA-functionarissen bevestigden de inslag en zeiden dat de komeet precies op de vooraf bepaalde plek was geraakt. De komeet Tempel 1 bevond zich op 133,6 miljoen kilometer van de aarde. Het is voor het eerst dat een door de mens gefabriceerd voorwerp de ruimte is ingestuurd om moedwillig met een hemellichaam in botsing te geraken.
Een zogeheten impactor deed het verwoestende werk. Dit projectiel, ter grootte van een koffietafel, 350 kilo zwaar en versterkt met koper, botste tegen Tempel 1. Op 500 kilometer afstand zweefde de ruimtesonde Deep Impact, volgepakt met camera's en meetapparatuur. De sonde is in januari gelanceerd en deed er 173 dagen over om de 431 miljoen kilometer naar Tempel 1 af te leggen.
De explosie moet een krater ter grootte van een voetbalstadion slaan in de komeet, die elke 5,5 jaar een elliptische baan om de zon maakt, en zo de kern van het hemellichaam blootleggen. Wetenschappers hopen materiaal vrij te maken en te kunnen onderzoeken dat miljarden jaren geleden is gevormd, toen het heelal nog jong was.
De aardappelvormige komeet, ontdekt in 1867, had een straal van 3 kilometer en bestaat vermoedelijk grotendeels uit rotsachtig materiaal, ijs, kool- en waterstoffen. Volgens projectleider Rick Grammier van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kan de missie van Deep Impact de wetenschap meer inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis van ons zonnestelsel, en mogelijk ook van het leven op aarde. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft haar satellieten en grondtelescopen ingezet voor de waarnemingen.
Volg onderstaande links voor:
(letwel: flash-file is ca. 6 mb groot)
Meer info: Deep Impact Mission
Bron/Copyright:ANP |
|
,04-07-2005 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2005. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics