Nickerie.Net, dinsdag 05 juli 2005  


Arubaanse rechter gelast vrijlating Surinaamse broers

Nederland zet hi-tech vliegtuigen in bij speurtocht Holloway

 

ARUBA - De Arubaanse rechter heeft gisteren de vrijlating gelast van de Surinaamse broers Deepak (21) en Satish (18) Kalpoe, die sinds 9 juni werden vastgehouden rond de verdwijning van Natalee Holloway (18). Onduidelijk is wanneer zij naar huis kunnen; evenmin is duidelijk op welke gronden de rechter tot hun onmiddellijke vrijlating heeft besloten.

 

Hoofdverdachte Joran van der Sloot (boven) en de inmiddels vrijgelaten gebroeders Deepak en Satish Kalpoe

De 17-jarige Nederlander Joran van der Sloot, die gelijktijdig door de eilandpolitie was ingesloten, blijft nog tenminste zestig dagen aangehouden. Volgens zijn advocaat, Antonio Carlo, is de jongen nog niet formeel aangeklaagd. Het Amerikaans meisje is nu al langer dan een maand verdwenen. Het rechterlijk vonnis werd bekendgemaakt enkele uren nadat de drie maandag onder politie escort naar de rechtbank in Oranjestad werden gereden.

 

Holloway’s moeder, haar natuurlijke vader en wederzijdse echtgenoten bleven buiten het gebouw en mochten volgens een kennis van de familie de zitting niet bijwonen. Gistermorgen hielden de advocaten van alle drie verdachten pleidooien over de onschuld van hun cliënten. "Hoe meer de zaak vordert, hoe duidelijker het wordt dat mijn cliënt niets met enig misdaad te maken had", zei Deepak's raadsman, de advocaat Ruud Oomen. Het besluit van de magistraat volgt nadat onderzoekers de drie verdachten zondagochtend in afzonderlijke sessies meenamen naar een strand op het eiland. De bedoeling was naar verluidt om hun verhalen over de ‘laatste’ avond te controleren op tegenstrijdigheden.

 

Advocaat Carlo wilde geen commentaar geven op vragen of er nieuw bewijsmateriaal tegen Joran was gepresenteerd. Van der Sloot mag nu overigens wel een advocaat bij zich hebben wanneer hij wordt ondervraagd. De broers verklaarden aan de politie dat zij het meisje samen met Joran afzetten op een strand nabij het Marriott Hotel, in de vroege ochtend van 30 mei. Zij zouden haar toen voor het laatst hebben gezien.

 

Joran’s moeder zegt dat haar zoon haar heeft gezegd dat hij inderdaad met Holloway op een strand was, maar dat hij haar geen kwaad heeft gedaan. Inmiddels zijn een drietal F16 oorlogsvliegtuigen - uitgerust met infrarood en sonar scan apparatuur - naar Aruba uitgestuurd door de Nederlandse overheid voor een geïntensiveerde speurtocht naar een eventueel lijk.

 

De moeder van de vermiste scholiere, Holloway-Twitty (44) gaf in een eerder interview met The Associated Press aan dat haar family een vurig beroep doet op het FBI en de Nederlandse Staat om haar dochter te helpen vinden. "Het zou ons geruststellen als zij iets actiever waren in dit onderzoek. We moeten eisen en verwachten dat Natalee naar haar land terugkeert." Er zou een verhoogde druk van Amerikaanse zijde worden uitgeoefend op de eilandregering, om zich nog meer toe te leggen op het vinden van het meisje dat op 30 mei verdween. Volgens woordvoerder Ruben Trapenberg van de regering is de inzet van de ‘mini-vloot’ een reactie op het verzoek van Justitie minister Rudy Croes aan het voormalig moederland. "Zowel de justitieminister als premier Nelson Oduber zijn de mening toegedaan dat Nederland hiermee een oplossing in de zaak kan brengen".

 

Eerder deze week schreven de Amerikaanse senator Richard Shelby, een Republikein uit Alabama, en de gouverneur van deze staat, Bob Riley, brieven naar premier Oduber waarin de Arubaanse regering werd aangemaand om "meer te doen" en de FBI een grotere rol te laten spelen gaandeweg het onderzoek. Een zevental FBI-agenten had de status van observeerder kort na de verdwijning op het benedenwindse eiland. Zij zouden constant aangegeven hebben niet binnen hun territorium te zijn en bijgevolg geen leiding te kunnen geven aan de speurtochten en het onderzoek. Volgens Trapenberg heeft de roep naar méér FBI-manschappen geen zin.-.

 

Bron/Copyright:

de Ware Tijd/ Nickerie.Net

,5-7-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics