Nickerie.Net, donderdag 21 juli 2005
Verhoging van de arbeidsproductiviteit in Suriname
Marciano Lie A Young
Hoe komt het nu dat de arbeidsproductiviteit in de meeste Surinaamse organisaties zo laag is? Volgens Hubert Rampersad zou dit te maken kunnen hebben met onder meer luiheid, privé-problemen, te felle zon, beperkte koopkracht, slechte arbeidsomstandigheden, slechte manier van leidinggeven, politieke spelletjes, angst, onethisch gedrag van managers, eigen belang en organisatie belang dat niet in evenwicht is, etc. De arbeidsproductiviteit wordt in belangrijke mate nadelig beïnvloed door onder meer: beperkte motivatie van de medewerkers, lage kwaliteit van de arbeid, hoog ziekteverzuim, hoog verloop, mismatch tussen ambitie medewerkers en ambitie van de organisatie, ontevredenheid medewerkers, beperkte flexibiliteit van de arbeid, psycho-sociale effecten van de arbeid (zoals, werkstress, burn-outs, conflicten, werkhouding, fysieke klachten etc.) en vergrijzingeffecten.
De eerste stap op weg naar een hogere arbeidsproductiviteit is koppeling van de doelstellingen van de medewerkers met die van de organisatie en deze bespreekbaar maken. Immers, mensen werken niet met toewijding en besteden geen energie in iets als zij er niet in geloven en als het hen niet ligt. Duidelijkheid en gelijkvormigheid van persoonlijke waarden en principes en die van de organisatie zijn namelijk essentieel voor actieve betrokkenheid van de mensen binnen de organisatie. Hooggemotiveerde medewerkers werken vaak harder en slimmer dan medewerkers met een lage motivatie. Het wordt daarom tijd dat Surinaamse organisaties eindelijk aandacht hieraan gaan besteden. Ook is het van essentieel belang om iets aan gezondheidsmanagement te gaan doen. De hieraan gerelateerde problemen manifesteren zich volgens Rampersad meestal op de volgende drie niveaus:
1) Aanwezigheid medewerker; op dit niveau spelen vraagstukken rondom de gezondheid van medewerker een rol, tot uiting komend in een hoog ziekteverzuim. Vanuit medewerkerperspectief uit dit zich in het ziek voelen en het ervaren van een lage arbeidswaardering.
2) Mismatch tussen mens en werk; hierbij gaat het om een mismatch tussen de medewerker en de positie binnen de organisatie. Deze mismatch kan het gevolg zijn van ontbreken van competenties/opleiding/vakmanschap, slechte kwaliteit van de werkplekken, inefficiënt management, geen teamwork, etc.. Dat uit zich in ontevredenheid, lage toegevoegde waarde, conflicten, lage arbeidsproductiviteit en kwaliteitsproblemen.
3) Motivatie medewerker; hierbij spelen problemen die als kenmerk hebben dat perspectief en motivatie ontbreken. Gevolgen hiervan zijn burn-outs, verloop, ontevredenheid, lage kwaliteit van werk, conflict, verzuim en dus een lage arbeidsproductiviteit.
In het kader van de verhoging van de arbeidsproductiviteit van Surinaamse organisaties verdient het aanbeveling in de aanpak onderscheid te maken in de volgende vier categorieën medewerkers en de daaraan gerelateerde strategieën:
1) Medewerkers die niet aanwezig zijn (ziekte, verlof, opleiding); om deze categorie medewerkers beter inzetbaar te maken moeten maatregelen genomen worden zoals aandacht voor gezondheid betrokken medewerker, benadrukken eigen verantwoordelijkheid, betrokken en activerend leiderschap bij het management, etc.
2) Medewerkers die niet (volledig) inzetbaar en minder productief zijn; om deze groep medewerkers beter inzetbaar te maken moeten maatregelen genomen worden die er op gericht zijn de match tussen de medewerkers en het werk te vergroten. Minder inzetbaarheid aan de medewerkerkant kan worden veroorzaakt door het ouder worden, ontbreken van competenties, blokkades door in het verleden opgelopen trauma’s of door onvoldoende opleiding/training. Vanuit de organisatiekant is het van belang om het arbeidsproces zodanig in te richten dat een goede match ook daadwerkelijk gemaakt kan worden Vraagstukken die hier spelen zijn: Welke medewerkers halen we in huis? Hoe gaan we om met opleiding en training en plaatsing in teams? Hoe is de doorstroming in de organisatie geregeld? Maar ook: wat doen we als medewerkers niet meer volledig matchen met de huidige functies?.
3) De medewerkers die aanwezig, inzetbaar, maar onvoldoende productief zijn; deze medewerkers zijn aan het werk. Er is daarnaast een goede fit tussen het werk en competenties van de medewerkers aanwezig. Toch zijn er factoren die ervoor zorgen dat deze medewerkers niet volledig productief zijn. Deze moeten worden gezocht bij de medewerkers zelf (mismatch tussen persoonlijke ambities, toekomstplannen, innerlijke drijfveren en het feitelijke werk) of bij de organisatie die onvoldoende is ingericht om de medewerkers perspectief te bieden en te motiveren. Aan de organisatiekant spelen daarbij onderwerpen zoals beloning, loopbaanontwikkeling, vakinhoudelijke verbreding of verdieping, maar ook leiderschapsstijlen en sfeer binnen de organisatie.
4) De medewerkers die aanwezig, inzetbaar en productief zijn; deze medewerkers leveren een maximale bijdrage aan de organisatie. Ze zijn aanwezig op het werk, hebben de competenties en opleiding die nodig zijn om het werk goed uit te voeren en ondervinden perspectief en uitdaging binnen hun functie. Daarbij worden ze gefaciliteerd door een organisatie die er voor zorgt dat ze niet terugvallen in een categorie.
Bron/Copyright: |
|
Marciano Lie A Young / H. Rampersad |
,21-07-2005 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2005. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics