Nickerie.Net, dinsdag 26 juli 2005
Bouterse tegen motie en rechterlijk uitspraak kwestie Parmessar
Ivan Cairo
Paramaribo - "Een gevaarlijke ontwikkeling die de rechtstaat in gevaar kan brengen." Zo typeert NDP-leider Desi Bouterse bewegingen van assembleeleden die het willen aansturen op een motie in het parlement om de nu discutabele Rabin Parmessar uit te sluiten van verdere deelname aan de presidentsverkiezingen in het college.
Parmessar blijkt houder te zijn van een Nederlands paspoort en volgens de autoriteiten in Nederland ook nog over de Nederlandse nationaliteit te beschikken. Deze zaak heeft vanaf de vorige week donderdag voor een enorme controverse gezorgd in politieke kringen. Ook over toespelingen van justitieminister Siegfried Gilds die voorstander is van een gang naar de rechter heeft Bouterse, die gisteravond in OCER de NDP-achterban informeerde, zijn bedenkingen. "Een motie in De Nationale Assemblée is een gevaarlijke zaak", zei hij.
De partijleider vreest dat bij een eventueel proces bij de onafhankelijke rechter deze zich vanwege de scheiding der staatsmachten niet-ontvankelijk zal verklaren om een uitspraak te doen over een besluit van het parlement. De rechtstaat komt dus in gevaar, meent Bouterse, als deze zaak in de richting van de rechterlijke macht wordt gestuurd. Hij noemde het zelfs een "kwaadaardige" zet om de nationaliteitskwestie rond Parmessar zo op de spits te drijven. Hij waarschuwde daarom ervoor om de rechterlijke macht niet in problemen te brengen en de verkiezingen vandaag normaal voortgang te doen vinden.
De NDP-leider schermde met informatie te zullen komen over personen uit het Nieuw Frontkamp die kennelijk ook een vreemde nationaliteit hebben, als de zaak-Parmessar niet wordt gelaten voor wat het is. Bouterse hield de aanwezigen voor dat wat het Surinamerschap betreft, een van de eisen om als kandidaat mee te doen aan de presidentiële race, Parmessar zowel de grondwet, de kieswet en de overheidsinstituten die hem hebben moeten screenen aan zijn kant heeft. De partijleider wees er daarbij op dat zijn kandidaat alle schakels vanaf de indiening van kandidatenlijsten tot aan zijn verkiezing en toelating als assembleelid "glansrijk" is gepasseerd alsook de eerste stemmingsronde om het presidentschap in het parlement.
Bouterse verwijt de Nieuw Front-fractie maar vooral de NPS kwader trouw door bij de tweede stemmingsronde op de proppen te komen met de paspoortaffaire. Het Nieuw Front is volgens hem bang en in paniek, dat haar kandidaat bij een eventuele stemming in de Verenigde Volksvergadering de strijd zal verliezen, waardoor nu alle registers worden opengetrokken en allerlei scenario's worden opgevoerd om Parmessar uit te sluiten of onacceptabel te maken.
Dat Parmessar een Nederlands paspoort aanvroeg en daarmee reisde komt omdat hij door de huidige machthebbers zou zijn weggepest, eerst bij het Academisch Ziekenhuis en daarna uit het land, hield Bouterse zijn gehoor voor. Volgens de politicus reisde de man op en neer tussen Nederland waar hij werkte en Suriname waar hij woont. "Hij reisde naar zijn werk. Het aanvragen van een paspoort is nog geen aanvraag van het Nederlanderschap".
Wat voor Bouterse vaststaat, is dat de presidentskandidaat na het Surinamerschap in 1990 te hebben verkregen niet opnieuw heeft geopteerd voor de Nederlandse nationaliteit en deze dus ook niet verkregen heeft. Parmessar treft geen enkele blaam, meent Bouterse, aangezien hij de partijleiding vroegtijdig op de hoogte bracht van zijn dubbel paspoort. Het was de partijleiding die na adviezen te hebben ingewonnen besloot hem op de kandidatenlijst te plaatsen.
Bouterse sprak beweringen tegen als zou zijn partij de achterban mobiliseren om vandaag bij het parlement te demonstreren tegen een eventuele uitsluiting van hun kandidaat.-.
Bron/Copyright: |
|
|
,26/07/2005 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2005. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics