Nickerie.Net, dinsdag 26 juli 2005
VHP-parlementariër Randjietsing: ‘Scherpere wetgeving rond verkiezingen noodzakelijk’
door Ivan Cairo
Paramaribo - In hoeverre de positie van een president of vice-president legitiem is als na diens verkiezing blijkt dat aan het verkiezingsproces personen hebben deelgenomen die niet over de Surinaamse nationaliteit beschikken is onduidelijk. Een pasklaar antwoord heeft de parlementariër Radjkoemar Randjietsing (NF/VHP) niet wanneer hij hiermee geconfronteerd wordt door de Ware Tijd. In elk geval zal rond de verkiezing van volksvertegenwoordigers, president en vice-president scherpere wetgeving geformuleerd moeten worden, vindt hij.
Dit naar aanleiding van de nationaliteitsperikelen rond presidentskandidaat Rabin Parmessar (NDP). Het opnieuw houden van presidents- of vice-presidentsverkiezingen als achteraf blijkt dat buitenlanders daarbij hun stem hebben uitgebracht lijkt de politicus "onpraktisch". "Want je weet niet hoe iemand bij die verkiezing gestemd heeft", vindt hij. "Anders zou de lijn doorgetrokken moeten worden naar de algemene verkiezingen."
Om tot volksvertegenwoordiger gekozen te worden moeten kandidaten onder andere de Surinaamse nationaliteit hebben. Deze personen zijn later stemgerechtigd bij de verkiezing van de president en vice-president. "De wet moet daarop scherper worden gesteld", vindt Randjietsing. Hoe dat op zeer korte termijn moet gebeuren, weet hij niet. "Maar dat moet wel gebeuren."
Behalve de wetgeving moet ook de totale administratie met betrekking tot verkiezingen doorgelicht worden, meent hij. Voorts zullen onder andere met Nederland opnieuw harde afspraken gemaakt moeten opdat elke wijziging in zijn bevolkingsadministratie waarvan de bevolkingsadministratie in Suriname op de hoogte dient te zijn, aan Suriname doorgespeeld wordt. Omgekeerd zal dat ook moeten gebeuren. Het vriendschapsverdrag voor samenwerking met Nederland biedt de ruimte daartoe, weet de parlementariër.
Problemen zoals die nu spelen in de kwestie-Parmessar, kunnen daardoor voorkomen of geminimaliseerd worden. Nu er twijfels zijn gerezen over de nationaliteit van een der kandidaten bij de huidige presidentsverkiezingen, zou het parlement een besluit moeten nemen of deze geannuleerd worden waarna een nieuw en schoon verkiezingsproces wordt ingezet. Het is een mogelijkheid, maar wanneer een van de kandidaten met zijn doelbewuste handelingen zelf heeft aangegeven dat hij Nederlander is, is de case volgens Randjietsing niet "zo moeilijk".
Parmessar zou zich moeten terugtrekken en niet de hele samenleving moeten opzadelen met het probleem. Ook het bewijs van de burgemeester van de Nederlandse gemeente Bodegraven waarin wordt aangegeven dat Parmessar Nederlander is, is voor de VHP-parlementariër voldoende bewijs dat hij niet als kandidaat gehandhaafd zou moeten worden. "Volgens onze wet kan je nooit Surinamer zijn als je ook Nederlander bent", besluit hij.-.
Bron/Copyright: |
|
|
,26/07/2005 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2005. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics