Nickerie.Net, dinsdag 16 augustus 2005  


WTO-regels directe aanslag op Surinaamse rijst en bananen

Vernon Texel

 

Paramaribo - Regels vanuit de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zijn een directe aanslag op de exportmogelijkheden van Surinaamse rijst en bananen. Deze positief bedoelde structuren en processen vormen grote risico’s voor het volk en "wij zullen met al onze deskundigheid en creativiteit hierop een antwoord moeten vinden", zegt president Ronald Venetiaan.

 

De recente uitspraak van de WTO met betrekking tot de exportprijs van bananen is funest voor de kwetsbare economieën in het Caribisch Gebied waar Suriname deel van uitmaakt. Bananen exporterende landen in de regio hebben bezorgd hierop gereageerd. De internationale handelsorganisatie heeft het door de Europese Commissie voorgesteld tarief van 230 euro per ton afgewezen. De WTO heeft echter niet aangegeven wat een adequate prijs zou kunnen zijn, zoals werd gehoopt.

 

De afgelopen jaren heeft een stelselmatige erosie van de handelspreferenties plaatsgevonden, welke het meest tot uiting komt in de drastische veranderingen van het EU-bananenbeleid. Vooral kleine kwetsbare Caribische landen hebben de ernstige gevolgen daarvan ondervonden. Onder meer leunen de economieën van de benedenwindse CARICOM-landen zwaar op de bananenindustrie wat betreft exportinkomsten uit de preferentiële afzet op de Europese markt.

 

Bij haar uitspraak heeft de WTO niet in overweging genomen dat de bananenexport naar Europa van de Africa Caribbean Pacific (ACP) over het algemeen de enige afzet is voor deze landen, terwijl producenten uit Zuid- en Midden-Amerika, de zogenaamde MFN-producenten, de wereldmarkt domineren.

 

Terugkomend hierop, belooft Venetiaan echter dat in alle sectoren gezorgd zal worden voor nieuwe impulsen. Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo is echter bezorgd over de hoge mate van invloed van externe ontwikkelingen op de nationale economie, "waarop wij als natie geen greep op hebben". "Slechts in vrijheid zullen wij in staat zijn om welvaart en welzijn te creëren", weet de assembleevoorzitter. Hierop voortbordurend zegt Venetiaan dat vooral op regionaal en internationaal gebied het beleid zal worden voortgezet met de voor Suriname’s buitenlands beleid ontwikkelde uitgangspunten van goed nabuurschap, integratie in de regio, multilateralisme en goede relaties met de landen van herkomst.

 

"Bij dit alles is natuurlijk het belang van Suriname hoofduitgangspunt, maar ook aan onze verantwoordelijkheden als lid van de wereldgemeenschap zal inhoud gegeven moeten worden". Suriname roept om ontwikkeling en delen van de bevolking om lotsverbetering. Om als natie op lange termijn economisch te overleven en tegelijkertijd een stevige basis te leggen voor verdere ontwikkeling, zal het noodzakelijk zijn om maatregelen te treffen. "En ik besef dat ook deze maatregelen niet pijnloos zullen zijn, maar draag de volle overtuiging dat een democratisch gekozen regering voldoende vertrouwen en draagvlak binnen de samenleving geniet om ons door de voor ons liggende moeilijke momenten heen te loodsen", aldus Somohardjo.

 

Bron/Copyright:

,13/08/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics