Nickerie.Net, dinsdag 30 augustus 2005  


Veertienduizend Surinamers hebben Nederlands paspoort

Ivan Cairo

Paramaribo - Zeker 14.000 Surinamers hebben naast het Surinaamse ook een Nederlands paspoort. Ze zijn daarmee de op drie na grootste groep buitenlanders in Nederland met een dubbele nationaliteit. Zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland (CBS) gisteren. Volgens het CBS heeft circa één op vijftien Nederlanders een tweede paspoort.

Het eventueel duaal burgerschap voor Surinamers – vooral van regeringsfunctionarissen – speelde onlangs hoog op toen bleek dat presidentskandidaat Rabin Parmessar, naast de Surinaamse ook de Nederlandse nationaliteit had. Deze affaire deed vooral politiek veel stof opwaaien, en in aanloop naar de derde stemmingsronde in de Verenigde Volksvergadering (VVV) schreef Parmessar een brief naar de Nederlandse ambassade waarin hij afstand deed van zijn Nederlands paspoort. In de VVV legde hij het uiteindelijk af tegen Ronald Venetiaan die voor een tweede opeenvolgende ambtstermijn werd gekozen.

Het CBS meldt, dat begin 2005 ongeveer 977.000 Nederlanders een Nederlands en een ander paspoort hebben. Turken vormen met 252.000 mensen de grootste groep in Nederland die een dubbel paspoort heeft, gevolgd door de Marokkanen met ongeveer 215.000. Een kwart van de mensen met een dubbele nationaliteit komt uit andere Europese landen, gevolgd door de groep Surinamers van 14.000 personen. Zeker 12.500 Amerikanen blijken daarnaast ook de Nederlandse nationaliteit te hebben, terwijl eveneens 12.500 Egyptenaren over een Nederlands paspoort beschikken.

Rita Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft de afgelopen maanden duidelijk gemaakt het aantal personen in Nederland met een dubbele nationaliteit te willen terugdringen. Zij is van oordeel dat het opgeven van de nationaliteit van het land van oorsprong het voor nieuwe Nederlandse burgers makkelijker maakt om te integreren en loyaal te zijn naar de Nederlandse staat. Ze introduceerde de inburgeringsplicht die buitenlanders verplicht bepaalde tests of examens te doen, voordat ze voor vestiging in Nederland worden toegelaten.-.

Bron/Copyright:

,30/08/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics