Nickerie.Net, dinsdag 30 augustus 2005
Steeds meer pindaverkopers uit Guyana in Nickerie
Richenel Small
Nickerie - Pindaverkopers uit buurland Guyana blijken goede zaken te doen in Suriname. Zij brengen pinda aan de man tegen heel lage prijzen. Volgens een Surinaamse consument die vaak pinda koopt bij een van de verkopers, is de kwaliteit van de Guyanese pinda beter dan die uit Suriname. Hij vindt het helemaal niet erg dat er pinda uit ons buurland wordt verkocht, daar het volgens hem om mensen gaat die in ieder geval op een eerlijke wijze hun brood verdienen.
Guyanese pindaverkopers zijn een vertrouwd beeld geworden in de Nickeriaanse samenleving. Een verkoper poseert hier met enkele van zijn jeugdige klanten. |
Ook vrouwelijke pindaverkopers uit Guyana willen niet achterblijven en hebben hun weg gevonden naar Suriname. |
“Bovendien zitten wij samen met Guyana in de Caricom”, meent hij, “waardoor het geen probleem mag zijn.” Hij zegt zich te kunnen herinneren dat er een periode was waarin er veel criminelen vanuit ons buurland naar Suriname kwamen en een heel onveilige situatie in Nickerie creëerden.
Eerst was er slechts één Guyanese pindaman te zien, maar thans zijn er zeker vijf verkopers, waaronder een vrouw. Handelaren in Nickerie hadden eerder aan TIMES kenbaar gemaakt een absolute tegenstander te zijn van deze verkopen. Bij hen gaat er om dat illegale pinda- en broodverkopers niet gekeurd zijn door het Bureau Openbare Gezondheidzorg (BOG), terwijl zij als Surinamers wel hiertoe verplicht worden. Zij zeggen gedwongen te worden om de vervaldatum van hun producten aan te geven, hetgeen hun illegale concurrenten niet doen. De pindaverkopers steken naar eigen zeggen regelmatig de Corantijnrivier over en leggen de ongeveer 7 kilometers vanaf het Corantijnstrand naar Nieuw Nickerie te voet af.
De pindaverkopers zijn intussen een vertrouwd beeld geworden in Nickerie. Ook bakkers in Nickerie zeggen oneerlijke concurrentie te ondervinden vanuit Guyana. Brood dat illegaal in Suriname vanuit ons buurland wordt aangevoerd, wordt gewoon op straat verkocht, zonder dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een bakker meent dat er ook dierlijk vet wordt verwerkt in het Guyanese brood, terwijl hij uitsluitend plantaardig vet gebruikt. De bakkers gaan er van uit dat het BOG van hen eist dat zij regelmatig een medische keuring ondergaan, maar dat personen die niet gekeurd zijn gewoon brood op straat lopen te verkopen.
Bron/Copyright: |
|
Suriname Times / Nickerie.Net |
,30-08-2005 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2005. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics