Nickerie.Net, vrijdag 09 september 2005  


Integratie Zuid-Amerika essentieel voor duurzame ontwikkeling

Geplaatst: 09/09/2005

Paramaribo - De integratie van Zuid-Amerika is een essentiële voorwaarde voor duurzame ontwikkeling van de regio. Voor het bereiken van evenwichtige groei is het van belang dat de economieën van de regio nauwer gaan samenwerken. Dit bracht de bewindsvrouw van Buitenlandse Zaken,Lygia Kraag-Keteldijk, gisteren naar de voren op een IIRSA-workshop die onder auspiciën van de Nationale IIRSA Coördinatie, in samenwerking met de Inter American Development Bank, het Fonds voor de Plata Basin en het Andes Fonds, was georganiseerd.

Het IIRSA-iniatief is gericht op fysieke integratie van de regionale infrastructuur, transport, energie en communicatie en conform het besluit van de Staatshoofden in 2000, is de operationele coördinatie van de activiteiten gedelegeerd naar de regionale financieringsinstituten IDB, CAF en FONPLATA.

Deze workshop, waarvoor waren uitgenodigd vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, binnenlandse leefgemeenschappen, de vakbeweging, de academische wereld en overheidsinstituten, had tot doel alle relevante actoren te betrekken bij de formulering van een strategische visie voor de fysieke integratie van Suriname op het Zuid-Amerikaanse continent. Reeds is overeenstemming bereikt over het voorstel van Suriname voor de rehabilitatie van de Oost-West verbinding als een van de prioriteitsprojecten van de consensus agenda van IIRSA.

Voorts zal de gedachtewisseling op gang worden gebracht over de bouw van een brug over de Marowijnerivier, hetgeen in de toekomst ongetwijfeld de toegang tot Frans Guyana, en daarmee Frankrijk en dus Europa, zal faciliëren. De ontwikkeling van een strategische visie met de betrokkenheid van alle relevante actoren wordt als uitgangspunt gehanteerd voor het bepalen van de Surinaamse visie met betrekking tot de integratie op het Zuid-Amerikaans continent, opdat middels een gecoördineerde aanpak invulling kan worden gegeven aan het Buitenlandsbeleid van Suriname, dat onder meer moet bijdragen tot de sociaal maatschappelijke ontwikkeling op nationaal niveau.

De ondersteuning van Suriname vond volgens Keteldijk plaats tegen de achtergrond van het besef dat wij als klein land, met een open economie, alleen niet in staat zullen zijn tegemoet te komen aan de aspiraties van ons volk voor lotsverbetering, gelet op de verslechterde concurrentiepositie van onze producten vanwege de beëindiging van de preferentiële behandeling op de traditionele afzetmarkten enerzijds en de obstakels waarmee de nationale economie wordt geconfronteerd door het globalisatieproces.

Suriname realiseert zich dat onder deze, voor ons ongunstige omstandigheden, Zuid-Zuid samenwerking in de regio een voor de hand liggende zaak is. Volgens de bewindsvrouw is integratie van Zuid-Amerika een proces dat niet alleen de nationale overheden op het continent regardeert, doch ook de sociaal-economische en maatschappelijke structuren dienen betrokken te worden teneinde een succesvolle integratie te garanderen.

Het is de bedoeling dat de opinies c.q. visies worden vervat worden in een nationaal rapport, dat samen met de rapporten van de overige Zuid-Amerikaanse landen de basis zal vormen van een strategisch -regionaal plan. Voorts zal uit de verzamelde informatie een databank van opiniemakers worden opgesteld, die geraadpleegd zal worden bij het nemen van nadere strategische besluiten over de toekomst van Zuid-Amerika.

Sheila Mijnals

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,09-09-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics