Nickerie.Net, vrijdag 09 september 2005  


Politieman spoorloos na vuurwapengevecht Brokopondo

Paramaribo - Een politieman wordt sinds woensdagavond rond half zeven vermist nadat een politie-eenheid in het district Brokopondo was beschoten door illegale en gewapende Brazilianen. Een andere agent is met drie schotwonden cito naar een ziekenhuis in Paramaribo vervoerd en opgenomen. Hij verkeert buiten levensgevaar. De minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, en Politiecommissaris tevens Stadspolitiecommandant, Humphrey Tjin Liep Shie, bevestigden het voorval tegenover de pers.

Foto: Minister Chandrikapersad Santokhi beloofde gisteren hard op te treden tegen criminelen, die een inbreuk hebben gepleegd op de rechtsorde in het district Brokopondo.

Volgens Tjin Liep Shie vond de schietpartij plaats bij Tjilipasi, die boven het van Blommensteinstuwmeer ligt. De agenten waren bezig met een onderzoek op een bepaalde locatie en moesten op een andere nabij gelegen plaats een onderzoek verrichten. Onderweg naar die andere plaats werden zij te Tjilipasi van achteren beschoten met automatische wapens en een jachtgeweer. Uit politiekringen wordt vernomen dat men de verdwenen agent met een gerust hart opspoort, omdat er bij de actie geen bloedsporen zijn aangetroffen.

Het vermoeden bestaat dat de man het grote bos is in gerend tijdens de schotenwisseling. De schutters worden door ooggetuigen beschreven als ‘lichtgekleurde mannen die ook gemaskerd waren’. Het vermoeden bestaat dat het om illegale Brazilianen gaat, die al enige tijd de orde verstoren en het onveilig maken. Getracht wordt om de criminelen te ontmaskeren en die zo snel mogelijk te vervolgen. Gisteren is per onmiddellijke ingang een gezamenlijke patrouille van manschappen van de politie en het Nationaal Leger (NL) gedirigeerd naar Brokopondo om de vermiste agent op te sporen en om de politiepost in het Brokopondo Centrum te versterken.

Minister Santokhi heeft gisteren aan verslaggevers gezegd dat er tussen hem en zijn collega van Defensie afspraken zijn gemaakt om onmiddellijk op te treden tegen de criminelen, die een inbreuk plegen op de rechtsorde. De kwestie is ook gisteren binnen de Raad van Ministers besproken. Tjin Liep Shie verklaarde tegenover DBS dat Brazilianen, die schuldig zijn bevonden en straf hebben uitgezeten, het land direct worden uitgezet na hun strafperiode.

De politie krijgt volledige ondersteuning van de lokale bevolking bij het onderzoek. Voor een lange termijn beveiliging wordt gepland om de politie-eenheid te stationeren op Atjonie, Kwakoegron, de landingsplaatsen en het Stuwmeer. Er is nog geen exacte datum waarop een aanvang gemaakt zal worden met de openstelling van de politieposten in het district. In ieder geval is de politie niet laat met de aanpak van de Brazilianen. Eerder maakte DBS melding van de aanhouding van gewapende mannen van Braziliaanse afkomst door de politie in een hotel te Noord-Paramaribo.

Lloyd Djendji

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,09/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics