Nickerie.Net, vrijdag 09 september 2005  


Bananen- en rijstsector op agenda ACP-EU vergadering

door Eric Mahabier

Paramaribo - De jaarlijkse ĎACP/ EU Joint Parlementary Assemblyí wordt op 12 en 13 september in Brussel, BelgiŽ, gehouden. Suriname wordt op die vergadering vertegenwoordigd door de parlementariŽrs Otmar Rodgers, Paul Somohardjo, Guno Castelen en Soedeshchand Jairam. "Een heel belangrijke vergadering," zeggen Castelen, Jairam en Somohardjo.

Jairam geeft te kennen dat de problemen waarmee de bananen- en de rijstsector in de ACP-landen momenteel te kampen hebben, een belangrijk punt van bespreking worden op deze meeting.

Beide sectoren leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Surinaamse economie maar gaan door nationale en internationale problemen bergafwaarts.

Zich beperkend tot de internationale problemen van deze sectoren zegt het assembleelid dat op korte termijn een oplossing gevonden moet worden voor het licentievraagstuk waarmee de export van rijst en bananen naar de Europese markt geconfronteerd wordt. Suriname moet namelijk eerst een licentie kopen bij internationale maatschappijen om rijst en bananen naar de Europese landen te kunnen exporteren. "We gaan ons best doen om de belangen van Suriname zo goed als mogelijk veilig te stellen en hopen daarin te slagen."

Castelen benadrukt dat de participatie van Suriname in de vergadering van eminent belang is, mede omdat een groot deel van de financiering van onze "ontwikkeling" uit de pot van de Europese Unie komt. Als Suriname niet aanwezig is bij de besluitvorming, kan in die ontwikkeling vertraging komen, volgens Jairam.

Castelen stelt verder dat Suriname zich ook moet klaarmaken voor het globalisatieproces.

Duurzame ontwikkeling, gendervraagstukken, bevordering van het democratiseringsproces en oplossing van sociale vraagstukken zullen ook aan de orde komen tijdens de ACP-EU vergadering.

Delegatieleider Rodgers is gisteren naar Brussel vertrokken om voorbereidingen te treffen, terwijl de overige leden vandaag naar BelgiŽ afreizen.-.

Bron/Copyright:

,09/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics