Nickerie.Net, zaterdag 10 september 2005  


Uit onderzoek Taalunie: Surinamers het somberst over voortbestaan Nederlands

door Vernon Texel

Paramaribo - Surinamers zijn van alle Nederlandssprekenden – inclusief het Belgische Vlaanderen en Nederland – het somberst over het voortbestaan van de Nederlandse taal. Terwijl 80 procent van Nederland en Vlaanderen niet verwacht dat het Engels, het Nederlands over vijftig jaren vervangt als voertaal, gelooft één op de drie Surinamers dat wel.

De overgrote meerderheid Nederlanders en Vlamingen zou dat zeker betreuren, terwijl 40 procent van de Surinamers deze ontwikkeling integendeel toejuicht. Ongeveer hetzelfde aantal zou dit wel betreuren. Nederlands is de moedertaal van ruim 22 miljoen mensen, met name in Nederland, België en Suriname. "Toch zal het Nederlands in Suriname niet verdwijnen, in die zin dat het over vijftig jaar niet meer de voertaal in algemene zin zou zijn.

Het Engels zal voor de communicatie naar buiten toe belangrijk worden, zeker in ons land met meer dan twintig talen. Het Nederlands blijft belangrijk voor de communicatie in het land zelf", reageert Lila Gobardhan, van het Instituut voor de Opleiding van Leraren in het aan de Nederlandse Taalunie verbonden blad ‘Taalpeil’.

Dit blad publiceerde gisteren de resultaten van een onderzoek dat verricht is door de Taalunie in verband met haar 25-jarig bestaan. Aan 582 Nederlanders, 304 Vlamingen en 253 Surinamers zijn ruim vijftig vragen voorgelegd over hoe trots zij zijn op het Nederlands.

In Nederland wordt meer dan de helft van de masterprogramma's aan universiteiten in het Engels gegeven. In Vlaanderen is dat zo'n 15 procent. Vlamingen hebben er doorgaans het meeste vertrouwen in dat het Nederlands nog zeker vijftig jaar de instructietaal op de universiteit zal blijven. Meer dan de helft verwacht dat. Achttien procent vindt het waarschijnlijker dat de instructietaal dan het Engels zal zijn.

In Nederland denkt 37 procent dat de instructietaal over vijftig jaar Engels zal zijn. Mocht deze verwachting uitkomen, dan zou 40 procent van de Nederlanders en 58 procent van de Vlamingen dat jammer vinden.

In Suriname denkt 40 procent dat de voertaal aan hun universiteit over vijftig jaar Engels zal zijn. De helft van de Surinamers is daar voorstander van. Een kwart zou het jammer vinden.

Opmerkelijk is verder dat Surinamers de enige Nederlandssprekenden zijn die hun versie van de taal het mooist vinden. Het liefst 71 procent vindt dat. Drie en zestig procent van de Belgen en 39 procent van de Nederlanders vindt hun versie van de taal het mooist.

Over het algemeen hebben Surinamers geen hoge dunk van het Nederlands dat in België en Nederland wordt gesproken. Nederlanders, en vooral Nederlandse mannen, zijn minder te spreken over de wijze waarop Surinamers Nederlands spreken. Vlamingen weten daarnaast weinig van het Surinaamse Nederlands.

Uit het onderzoek blijkt het volgende: in Nederland, Vlaanderen en Suriname beschouwt 95 procent van de ondervraagden het Nederlands als hun moedertaal. In Nederland is dat 96, in Vlaanderen 97 en in Suriname is dat 62 procent. Dat is een hoog percentage voor Suriname, gezien het feit dat er zoveel andere talen worden gesproken in het land.

Twintig procent van de ondervraagden geeft aan dat het Sranan hun moedertaal is. Overigens blijkt dat de Surinamers die het Sranan als hun moedertaal beschouwen, trotser zijn op hun taal dan zij die het Nederlands als hun moedertaal zien.

Op 9 september 1980 is het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie gesloten. In dit verdrag is afgesproken dat Nederland en Vlaanderen in het vervolg samen de belangen van de Nederlandse taal en van de sprekers van het Nederlands behartigen.

Sinds 2004 is Suriname het derde lid van de Nederlandse Taalunie.-.

Bron/Copyright:

,10/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics