Nickerie.Net, maandag 19 september 2005  


Coronianen willen spoedig oplossing problemen rijstsector

door Beta Debidien

CORONIE/TOTNESS - Coroniaanse rijstboeren verenigd in de Coöperatie van Coroniaanse Boeren (CCB) en de Landbouw Coöperatie Coronie (LaCoCo) hebben gisteren tijdens een werkbezoek van minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) aan het district Coronie, gevraagd om de problemen van de rijstsector met de meeste spoed op te lossen.

De boeren hopen dat het beleid van het Ministerie van LVV de komende vijf jaar daadwerkelijk aan de opleving van de rijstsector in Coronie zal werken. De Coroniaanse padieboeren wezen de bewindsman erop, dat ze zelf met behulp van kredieten van de Landbouwbank NV hun rijstpercelen hebben ingericht. De boeren hebben in de tachtiger jaren en in het begin van de jaren negentig zeer succesvol rijst geteeld, en ook hun schulden bij de bank afbetaald. Deze boeren hebben ook geld verdiend met hun productie activiteiten. Zij maakten de landbouwminister duidelijk, de ca 4.000 hectare rijstpercelen in de komende twee jaar geheel in productie te willen brengen. Om dit te realiseren vragen de boeren de nodige ondersteuning van de bewindsman. In dit kader is het van belang dat hij de regering duidelijk maakt dat Coronie geen verzorgingsdistrict wil zijn, maar evenals in het verleden zijn bijdrage wil en kan leveren aan de economische ontwikkeling van Suriname. Voorts moet het Ministerie van LVV op korte termijn enkele deskundigen aanstellen die samen met de organisaties van de Coroniaanse boeren, herstel van de rijstproductie kan begeleiden. Zij vinden dat de ressortleider wiens negatieve houding en acties de belangen van de Coroniaanse padieboeren schaden, vervangen moeten worden.

De boerenorganisaties vragen dat het vraagstuk van financiering voor de rijstsector in samenwerking met de Landbouwbank wordt opgelost. Voorts moet voor herstel van de rijstproductie in Coronie, door de overheid de nodige geldmiddelen worden vrijgemaakt.

Ook de mankementen in de zwampkerende dam kwamen aan de orde. De boeren willen een bijdrage leveren aan een degelijke polderbewerking. Als onderdeel van het herstelprogramma moeten de droge en de natte infrastructuur in de rijstpolders een goede beurt krijgen. Er zal ook naar oplossingen voor het irrigatievraagstuk bij de najaarsteelt worden gezocht.

Minister Raghoebarsing van LVV gaf aan de Coroniaanse boerengemeenschap zoveel mogelijk betrekken te willen betrekken bij het beleid. De regering heeft een agrarisch sectorplan opgesteld en goedgekeurd. De financiering van dit plan is veiliggesteld voor de komende vier tot vijf jaren.-.

Bron/Copyright:

,17/09/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics