Nickerie.Net, dinsdag 04 oktober 2005  


Jaarrede president - strakke belastinghervormingen noodzakelijk voor verruiming Staatsinkomsten

Geplaatst: 04/10/2005

Paramaribo - Met betrekking tot de directe belastingen zullen een aantal vernieuwingen worden doorgevoerd op het gebied van de registratie, de belastingcontrole, de behandeling van bezwaarschriften en de inning. Deze maatregelen zijn bedoeld om de inkomsten van de Staat in deze regeerperiode te verruimen. In de gisteren gehouden jaarrede, heeft president Ronald Venetiaan een uiteenzetting gegeven van het te voeren beleid van de Nieuw Front (NF) plus regering voor het dienstjaar 2006. In het komend jaar zal een strak subsidiebeleid worden gevoerd en zal de begrotingsdiscipline gehandhaafd worden. In vergelijking met het vorig dienstjaar bedraagt het totaal van de overheidsinkomsten SRD 1.321,1 miljoen en het totaal van de uitgaven SRD 1.781,3 miljoen.

Dit geeft een tekort van SRD 460,2 miljoen en dat is 9,3 % van het Bruto Binnenlands Product (BBP), conform schattingen van het SPS anno augustus 2005. Dit geeft een stijging van het tekort aan, ten opzichte van het dienstjaar 2005, dat 7,9% van het BBP bedraagt. De totale overheidsuitgaven voor 2006 zijn geraamd op SRD 1.781,3 miljoen, onderverdeeld in apparaatkosten SRD 625,6 mijloen, beleidsprogramma’s SRD 1.155,7 miljoen, waarvan SRD 902,1 miljoen ten laste van de Staatsbegroting wordt gebracht en SRD 253,6 miljoen uit donorfinanciering komt. Het grootste deel van de uitgaven wordt gevormd door personele kosten op de gewone dienst, die SRD 481,1 miljoen (ongeveer 27% van de totale uitgaven) bedragen.

Het geraamd totaal van SRD 1.321,1 miljoen aan overheidsinkomsten voor 2006 is als volgt opgebouwd: directe belastingen SRD 506,4 miljoen, indirecte belastingen SRD 384,9 miljoen, niet-belastingmiddelen SRD 191,3 miljoen en donormiddelen SRD 238,5 miljoen. De totale buitenlandse schuld bedroeg US$ 504,3 miljoen, terwijl de binnenlandse staatsschuld per ultimo juni 2005 SRD 775,4 miljoen bedroeg. De Obligo Plafonds die middels de schuld BBP ratio worden weergegeven, bedragen per ultimo juni 2005 voor de buitenlandse schuld 33,8 % en voor de binnenlandse schuld 18,9 %. De regering streeft een verdere verhoging van de efficiëntie in het beheer van de overheidsfinanciën na. Er zullen voorbereidingen getroffen worden, om te komen tot de implementatie van een belastingautoriteit. Behalve verscherping van de inning van de directe belastingen, zal de omzetbelastingwet op diverse punten worden aangepast, vooruitlopend op voorbereidingen voor een BTW -systeem. Er zullen voorstellen gedaan worden, om de grondslag van deze belasting te verbreden. Ten aanzien van de niet-belastingmiddelen, zal gestreefd worden naar verhoging van de instroom hiervan.

Uit de evaluatie van deze categorie inkomsten blijkt dat een groot deel van de tarieven die de basis vormen van de niet-belasting ontvangsten, achterhaald zijn en aangepast moeten worden. Zowel ten behoeve van de economische stabiliteit als ten behoeve van het verkrijgen van een gunstigere uitgangspositie voor leningen, zal de norm voor zowel de buitenlandse als de binnenlandse schuld, bepaald worden door Obligo Plafonds in de wet op de Staatsschuld en efficiency van het schuldbeheer, in acht te nemen. De monetaire autoriteiten zullen, volgens het Staatshoofd, het geldaanbod zo goed mogelijk op de liquiditeitsbehoefte van de economie afgestemd houden, en wel zodanig dat de liquiditeitsquote de waarde van 25 % niet overschrijdt. In de eerste helft van 2006 zal er een nieuwe Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2006-2010(MOP) geformuleerd worden aangeboden aan de DNA. De diverse meerjaren sectorplannen zullen in het MOP worden geintegreerd. Bij de uitvoering zal de meerjaren beleidsegroting als financieringsinstrument worden gebruikt. Hc/if

Sheila Mijnals

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,04-10-2005


Oppositie houdt Venetiaan tegen en geeft brief

door Vernon Texel

Paramaribo - President Ronald Venetiaan is gisteren bij het betreden van het parlementsgebouw enige minuten tegengehouden door de voltallige oppositie. Aan hem werd een brief overhandigd waarin de oppositie haar bezorgdheid uit over de negatieve effecten van de verhoging van de brandstofprijzen. "Hij wilde gewoon langs ons lopen en dat hebben we belet. Ik ben me ervan bewust dat het geheel niet volgens protocol is verlopen, maar dit was de enige manier om er zeker van te zijn dat onze brief hem rechtstreeks bereikt", licht NDP-fractievoorzitter Jenny Geerling-Simons de actie toe.

Toen Venetiaan bij de hoofdingang van het parlementsgebouw werd opgewacht door de commissie van in- en uitgeleide, verliet de voltallige oppositie –NDP, VVV en PVF – de zaal om het staatshoofd ook te ‘verwelkomen’. Volgens Simons moet de regering geen nattevingerwerk verrichten door nu de brandstofprijzen met honderd procent te verhogen om hierdoor haar ongebreidelde uitgaven tijdens de verkiezingen te kunnen compenseren. "Het kan niet dat de samenleving moet betalen voor dit gedrag", benadrukt de fractieleider.

"Wij hebben de vrees dat de Surinaamse economie en het Surinaamse volk, door gebrek aan planning en voorbereiding, ernstige gevolgen zouden ondervinden van de internationale trends, door de recente enorme prijsverhogingen in de energiesector. Het zal echter als er niets gedaan wordt om ons voor te bereiden op de op handen zijnde verdere ontwikkelingen, nog erger kunnen worden", zeggen de briefschrijvers.

Dat de regering uiterlijk eind deze maand op de proppen komt met een pakket aan lastenverlichting, vindt Simons drie maanden te laat. "In elke geordende huishouding is het zo dat je voorbereidingen treft, waardoor mensen zich op basis van de indicatoren gaan voorbereiden." In deze hele zaak wordt juist de omgekeerde volgorde gevolgd, omdat de regering verzuimd heeft de samenleving tijdig te informeren. De samenleving is recent opgeschrikt door verhogingen van de energieprijzen in het algemeen en een honderd procent verhoging van de prijzen voor benzine en diesel aan de pomp.

"Deze verhogingen zijn zonder enig plan en zonder onderbouwing aan de samenleving gepresenteerd en zorgen alom voor verwarring en onzekerheid", staat in de brief aan Venetiaan. Het is reeds jaren duidelijk dat de energieproblematiek niet aan Suriname voorbij zal gaan en dat deze grote aandacht nodig heeft van de volksvertegenwoordiger en de regering en daarom zijn er vanuit de oppositie, via verschillende kanalen, diverse voorstellen gedaan om zich te verzekeren van aandacht voor deze kwestie.

"Middels dit schrijven willen wij de regering aangeven, dat het onverantwoord is het land te leiden zonder een gedegen en geïntegreerd energiebeleid voor de korte, maar vooral voor de middellange en lange termijn". Daarom wordt uitgekeken naar de instelling – op zeer korte termijn– van een raad die zich bezig zal houden met dit aspect van de ontwikkeling.

De oppositie verwacht ook dat de regering op de meest korte termijn een plan aan de samenleving presenteert waarin met cijfers het hoe en waarom van de genomen beslissingen aan de samenleving bekend worden gemaakt. "Ik hoop dat ik dan positief verrast wordt", besluit Simons.-.

Bron/Copyright:

,04/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics