Nickerie.Net, vrijdag 07 oktober 2005  


Suriname drukt door op liberalisatie Mid-Atlantische route

door Vernon Texel

Paramaribo - Suriname blijft bij afspraken met Nederland om de Mid-Atlantische route vanaf 1 mei 2006 over te geven aan vrije concurrentie. "Op dit punt wordt het beleid gecontinueerd", zegt Transportminister Alice Amafo. Ze ontkracht hiermee berichten uit de Nederlandse politiek dat Suriname, omwille van de zwakke positie van de SLM, mogelijk zou kunnen aansturen op uitstel van deze datum.

Vorige week sprak de bewindsvrouw nog haar vertrouwen uit in de maatschappij dat die de nieuwe marktsituatie na mei 2006 zal aankunnen. De liberalisatie moet volgens haar juist een extra prikkel zijn voor de SLM om een hogere productie en goede kwaliteitsdiensten te blijven leveren. Bij een mogelijke weigering van Suriname om de markt open te gooien zou Nederland dan alle diplomatieke kanalen aflopen, om het toch gedaan te krijgen.

Echter wordt niet gedacht aan intrekking van de landingsrechten van SLM op Schiphol, omdat Suriname hetzelfde zou kunnen doen met de KLM. "En daar hebben de reizigers helemaal niets aan en vliegt er verder niemand", zegt de Nederlandse staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat (V&W). Zij verwacht integendeel dat de prijzen van tickets op de route Amsterdam-Paramaribo na 1 mei 2006 zullen dalen. Op die dag wordt het aantal vluchten tussen de twee landen uitgebreid, volgens in 2004 gemaakte afspraken. De Tweede Kamer heeft namelijk veel twijfels dat de tickets dan ook goedkoper worden en of er een einde komt aan één van de grootste ergernissen van Surinamers en mensen van Surinaamse komaf in Nederland. Schultz weet echter dat Suriname tot nu toe akkoord gaat met de liberalisatie, ondanks dat het de mogelijkheid wilde inbouwen om de SLM ruimte te geven op eigen benen te staan. "We weten dat dat de afgelopen jaren niet echt goed is gegaan. Dat vind ik logisch. Dat zouden we ook doen met onze main carrier", verduidelijkt de staatssecretaris het Surinaams standpunt. Hoewel de mogelijkheid van 1 mei 2005 was geboden aan chartervluchten, zijn die uitgebleven. Echter golden strikte voorwaarden waarvan de belangrijkste het voor tachtig procent moeten aanbieden van pakketreizen. Deze eis was noodzakelijk, omdat de reguliere lijndiensten van de SLM en KLM anders eruit geconcurreerd zouden worden. En dat wilden de landen niet. Het is onderdeel geweest van het beschermingsregime. "Gelukkig is dat over een paar maanden niet meer essentieel, want dan is die volledig vrije verbinding er", weet Schultz.

Suriname heeft altijd gezegd dat het alleen één maatschappij zou toelaten, met name de KLM. Nederland is echter altijd voorstander geweest van een vrije markt. "En dat is nou juist gelukt in 2004 om de afspraak te maken dat in 2006 die vrije markt ook komt. Ik begrijp dat iedereen dat zo snel mogelijk wil en het zou prettiger zijn als er ook goedkopere tarieven hieruit rollen en meer vluchten mogelijk worden", benadrukt de V&W-staatssecretaris. "Het was al een enorme doorbraak dat per 1 mei 2006 dit geregeld gaat worden en ik vind het niet gek dat ze zeggen geef ons twee jaren om die organisatie op eigen poten te laten staan. Het gaat om werkgelegenheid van mensen en dat komt ook hard aan". Er zijn nu echter harde afspraken dat de markt opengegooid wordt. "Dus het luchtvaartverdrag dat we nu hebben dat alleen SLM en KLM toestaat wordt dan opengebroken". Dan kunnen de landen elk drie maatschappijen gaan aanwijzen, wat het totaal brengt op zes. Schultz weet wel niet of maatschappijen daarop gaan inspelen. Ze heeft wel signalen dat er een enorme interesse bestaat. "Maar ik weet niet zeker of ze werkelijk gaan vliegen. Ik kan alleen voorwaarden creëren", besluit de Nederlandse bewindsvrouw.-.

Bron/Copyright:

,07/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics