Nickerie.Net, maandag 10 oktober 2005  


Deskundig onderzoek verwacht in bosbrand Duivelsei

door Lorenzo Irion

Paramaribo - Directeur Boike Tojo van Mena-eng verwacht een gedegen en deskundig onderzoek naar de oorzaak van de bosbrand op het Duivelsei. Deze brand heeft bijna een week gewoed en heeft volgens schatting 500 vierkante meter begroeiing verast. Tojo is vorige week woensdag bezocht door beleidsmedewerkers van de overheid die geïnformeerd wilden worden over handelingen die een expeditieteam, dat dit gebied heeft verkend, gepleegd zou hebben en die eventueel de oorzaak van de brand zouden kunnen zijn.

Tojo en zijn organisatie zijn mede-initiatiefnemer geweest van die expeditie, in samenwerking met drie Nederlandse internationale bergbeklimmers.

De bevoegde autoriteiten waren officieel niet op de hoogte van deze expeditie. Tojo zegt niet weten dat de expeditie officieel moest worden aangegeven. Volgens hem hebben ook andere organisaties het reservaat bezocht, zonder hun bezoek te hebben aangegeven.

"Mij is gevraagd of ik ervan bewust ben verantwoordelijk gesteld te kunnen worden voor de brand", licht Tojo het onderhoud toe. Hij is blij met een onderzoek waaruit de oorzaak moet blijken, maar hij verwacht dat dit door een deskundig team wordt gedaan. "In een vliegtuig over het gebied vliegen zal geen materiaal daarvoor blootleggen", waarschuwt Tojo. Hij zegt dit, omdat er allerlei oordelen over hem en vingerwijzingen naar hem worden gedaan. Dit nadat een team bestaande uit parlementariërs, overheidsfunctionarissen, personen van organisaties die betrokken zijn bij het bosbeleid en een medium vanuit de lucht poolshoogte nam in het gebied.

Voor Tojo staat vast dat de expeditieleden niet verantwoordelijk zijn. Hij zegt dat het ervaren bergbeklimmers en gidsen zijn, die weten hoe een lokatie, waar is overnacht, moet worden achtergelaten. "Daar ben ik honderd procent zeker van", zegt hij.

Daarnaast is het volgens hem duidelijk dat de brand niet vanuit de top is begonnen, waar de drie bergbeklimmers slechts op zijn geweest. Het kamp van de expeditie lag op twee kilometer van de voet van de berg af.

Hij vermoedt dat het een bosbrand betreft die vanuit de andere kant van de berg, richting Gran Rio, is komen aanwaaien. Als dat niet de oorzaak is, sluit hij niet uit dat personen die hem in een kwaad daglicht willen stellen, het vuur moedwillig hebben aangestoken. Hij licht toe dat sinds het bekend werd dat deze expeditie zou plaatsvinden, er sceptici zijn geweest die hebben geprobeerd de onderneming te dwarsbomen. En een poging van anderen om de berg het eerst aan te doen, leed halverwege de tocht op de rivier schipbreuk.

De directeur weigert echter om dit als oorzaak aan te nemen en gaat ervan uit dat het een bosbrand is die toevallig is ontstaan drie dagen nadat zijn expeditieteam het Duivelsei aandeed.

Beklimmers bezinnen

De beklimmers Ronald Naar, Gert Hoekstra en Martin Fickweiler zijn vanaf het moment dat ze het slechte nieuws vernamen, continu in bezinning en ze bidden voor regen om de brandschade te beperken. Wegens hun ervaring wereldwijd zijn ze ervan overtuigd dat ze geen aandeel hebben in de oorzaak van de brand, maar ze leven met de Surinaamse bevolking mee met deze verwoesting van een stuk regenwoud.

Tojo doet een beroep op de instanties die verantwoordelijk zijn voor de beschermde gebieden, waaronder het Centraal Suriname Natuur Reservaat, om in hun beleid duidelijk aan tourorganisaties aan te geven waaraan ze moeten voldoen om deze gebieden te mogen verkennen.-.

Bron/Copyright:

DWT

,10-10-2005


Brand op en nabij het Duivelsei - Wilhelminagebergte

Paramaribo - Door waarnemers zijn rookwolken geconstateerd om en nabij Duivelsei op het Wilhelminagebergte. De brand kan volgens deskundigen niet ontstaan zijn omdat in het binnenland spontaan een bosbrand is ontstaan.

Eerder maakte de STVS in hun journaal melding van een brand op de top van het Wilhelminagebergte. Minister Michel Jong Tjien Fa van RGB liet onderzoek doen en enkele van de specialisten op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid vlogen over het gebied. Roy Ho Tsoi is jachtopziener bij Lands Bosbeheer (LBB) en vloog mee over de bergketen.

Het gebied waar de brand is ontdekt maakt onderdeel uit van het wereldnatuurreservaat en staat op de lijst van de UNESCO. Zonder toestemming van de autoriteiten kan men dergelijke gebieden niet in. Van het procesverbaal dat LBB maakt, nadat het onderzoek is afgerond, wordt het resultaat naar de Procureur-Generaal, Soebaas Punwasi, gestuurd. Hij zal bepalen of er gerechtelijke stappen moeten worden genomen.

 

Bron/Copyright:

NiBA Magazine

,10-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics