Nickerie.Net, dinsdag 25 oktober 2005  


Surinaamse papegaai door Taiwanese vogels besmet

door Tessa Hoogvliet

DWT - 25/10/2005

Paramaribo - Het is zeker: de Surinaamse papegaai die vorige week in Groot-Brittannië doodging aan de gevolgen van vogelgriep, is in quarantaine besmet door Taiwanese vogels.

Dit is de uitkomst van het onderzoek van het Department for Environment Food and Rural Affairs in Londen. Suriname is dus nog altijd vrij van vogelpest.

Bij de papegaai is de gevaarlijke variant van de vogelgriep, het type H5N1, vastgesteld. Na een vergelijking met de overige gevallen van dit type, blijken er sterke overeenkomsten te zijn met de gevallen in China van eerder dit jaar.

In Taiwan is vorige week voor het eerst vogelgriep ontdekt. De ongeveer duizend besmette vogels zaten in een container die vorige week voor de kust van Taiwan werd onderschept door de douane. Ze waren uit China gesmokkeld. De vogels zijn meteen na de ontdekking van het virus afgemaakt. De kans op verspreiding van het virus zou daarom volgens de Taiwanese autoriteiten klein zijn, maar waarschijnlijk heeft het virus uit China toch om zich heen gegrepen en is de Surinaamse papegaai besmet.-.


Geëxporteerde papegaai niet in Suriname besmet

Geplaatst: 24/10/2005

Paramaribo - Een papegaai die midden september uit Suriname is geëxporteerd, is in quarantaine in Groot-Brittannië doodgegaan aan de vogelgriep. Deze papegaai is niet besmet geraakt in Suriname. Dit heeft een hoge functionaris van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zaterdag gezegd. ‘Suriname is nog altijd vrij van vogelgriep’, aldus Edmund Rozenblad, dierenarts, die benadrukte dat in de afgelopen maanden alle geëxporteerde dieren zijn getest op de vogelgriep.

‘Alle uitgevoerde vogels hebben Suriname verlaten met een gezondheidscertificaat.’ Volgens Rozenblad is het zeer aannemelijk dat de papegaai het H5N1-strain virus in Groot-Brittannië heeft opgelopen toen deze samen met 148 soorten papegaaien, geïmporteerd uit Taiwan, in quarantaine gezeten heeft. Wel is het zo dat Azië al jaren kampt met vogelgriep. Veterinary Officer Debby Reynolds informeerde dat er wel een verdere onderzoek zal plaatsvinden om te weten of de papegaai op weg naar Engeland geïnfecteerd is geraakt of deze ziekte in Londen heeft opgelopen. ‘De H5N1-strain virus is wel vaker geïdentificeerd bij geïmporteerde vogelsoorten’, zei Debby Reynolds. In Zuid-Amerika zijn nog geen gevallen bekend, dus hoeft Suriname geen alarm te slaan.

 

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,25-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics