Nickerie.Net, dinsdag 25 oktober 2005  


Support democratie grootste prioriteit VS in Cariben Verkiezingen Guyana wordt ‘uitdaging’

door Ivan Cairo

Paramaribo - Bevordering van democratisch bestuur blijft wat betreft het Caribisch Gebied vooralsnog de hoogste prioriteit voor de Verenigde Staten van Amerika (VS). Voor de komende periode worden de verkiezingen van 2006 in Guyana als een grote uitdaging gezien. Dat zei assistent-administrateur Adolfo Franco van het US Agency for International Development (USAID). Franco die belast is met het beleid voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, gaf woensdag een uiteenzetting aan het Huis van Afgevaardigden over de USAID-programma’s in de regio. Naast zo’n 15 andere landen in de regio profiteert ook Suriname van de programma’s van USAID.

Met uitzondering van Cuba zijn in alle landen in de regio burgerregeringen aan de macht, zei Franco. Versterking van de democratie in de regio kan echter ondermijnd worden door "zwakke overheidsinstituten, criminaliteit en corruptie". Franco voorspelt dat in 2006 de "verkiezingsuitdaging" in het Caribisch Gebied in Guyana zal zijn, waar "diepe politieke verschillen" langs etnische lijnen dreigen "het vertrouwen van de bevolking in de twee belangrijkste politieke partijen verder te verminderen en de democratie schade te berokkenen". Daarom blijft USAID technische hulp en training aan de Guyanese Verkiezingscommissie financieren, terwijl aan de andere kant wordt getracht "een nationaal dialoog gericht op terugdringing van de etnische spanning in de politiek" te bevorderen.

Wat Cuba betreft staat USAID pal achter het beleid van Washington om in Cuba een vreedzame transformatie naar democratie te realiseren. Universiteiten in de VS en NGO’s komen in aanmerking voor fondsen om "de stroom accurate informatie over democratie, mensenrechten en vrij ondernemerschap naar, van en in Cuba" op te voeren. In Haïti wordt momenteel technische assistentie verleend om de geplande verkiezingen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Op het stuk van verbetering van het investeringsklimaat in de regio worden overheden geassisteerd bij het doorvoeren van justitiële en beleidshervormingen alsook op het stuk van regulering. Deze hervormingen zijn gericht op bevordering van handelsliberalisatie, marktintegratie op het halfrond, concurrentievermogen en investeringen.

De HIV/AIDS pandemie is nog steeds het grootste gezondheidsvraagstuk in de regio. Na sub-Saharaans Afrika heeft het Caribisch Gebied de hoogste HIV/AIDS besmettingsgraad in de wereld. Eind 2004 werd het aantal besmettingen in de regio geschat op 440.000, inclusief 53.000 personen bij wie het virus dat jaar werd ontdekt. Haïti is het hardst getroffen door de HIV/AIDS-pandemie.

Elk jaar worden 1000 besmette baby’s geboren volgens Franco, eraan toevoegend, dat zowel bij HIV-besmetting als AIDS-gevallen, de rapportage in de regio ondermaats is. Vermoedelijk wordt tussen de 30 procent en 75 procent niet geregistreerd. USAID speelt bij de aanpak van dit gezondheidsvraagstuk een belangrijke coördinerende rol, door de hulpactiviteiten van verschillende Amerikaanse overheidsorganisaties in de regio op elkaar af te stemmen. Haïti en Guyana krijgen de meeste steun en behoren tot de 15 landen wereldwijd die profiteren uit het 15 miljoen US dollar vijfjarig Emergency Plan for AIDS Relief van president George Bush.-.

Bron/Copyright:

,25/10/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics