Nickerie.Net, vrijdag 28 oktober 2005  


Minister Chandrikapersad Santokhi: ‘er is geen ontkomen aan 8-decemberproces’

Geplaatst: 26/10/2005

Paramaribo - Op allerlei wijze tracht men volgens de minister van Justitie en Politie (J&P), Chandrikapersad Santokhi, misverstanden en verwarring te zaaien in de samenleving wanneer er gezegd wordt dat in plaats van een strafrechterlijk onderzoek, middels een waarheidscommissie de 8-decembermoorden afgewikkeld moeten worden. ‘Er wordt een behoorlijk misverstand gecreëerd als wij gaan praten over een weg terug in het strafrechterlijk onderzoek’. Volgens de bewindsman hebben wij dit nooit in de geschiedenis van Suriname gekend.

Foto 1: NDP-voorzitter Desi Bouterse en 22 andere verdachten zijn voor morgen gedagvaard om voor de Krijgsraad te verschijnen. Op de foto Bouterse en echtgenote tijdens de protestmars maandag.

Men moet er rekening mee houden dat als een proces wordt ingezet, er instituten zijn die ervoor moeten zorgdragen dat het proces onbelemmerd en ongestoord moet plaatsvinden. De regering heeft de verantwoordelijkheid om de garanties en de condities te creëren voor een goed proces. De hoofdverdachte van de decembermoorden, NDP -parlementariër, Desi Bouterse, en 22 mede verdachten zijn voor morgen opgeroepen om voor het gerecht te verschijnen. De oppositie heeft graag dat de zaak door een waarheidscommissie wordt afgedaan. Eerder is dit voorstel ook gedaan door de voormalige minister van Defensie, Ronald Assen. Het strafrechterlijke proces is ruim 5 jaar geleden ingezet met de opdracht van het Hof van Justitie (HvJ) aan de procureur –generaal (PG) om niet alleen een onderzoek te verrichten, maar ook om de vervolging in te zetten.

 

Foto 2: Minister Chandrikapersad Santokhi

De PG heeft deze opdracht vertaald middels een gerechtelijk vooronderzoek en heeft de rechter - commissaris dit onderzoek afgerond door het resultaat te presenteren aan het Openbaar Ministerie (OM). Hierna zijn de verdachten in kennis gesteld van de vervolging die zou worden ingesteld. Volgens Santokhi mag men hoger beroep aantekenen en bezwaarschriften indienen. Deze worden nog van de week door de Krijgsraad behandeld. Is men niet tevreden met de uitspraak van de Krijgsraad, mag wederom beroep worden aangetekend. Het proces is ingezet en alle actoren moeten meewerken, vindt Santokhi. Er is geen enkele ruimte om te gaan discussiëren over het al dan niet doen van een stap terug. ‘Wij leven in een rechtsstaat en dit betekent niets anders dan dat een ieder in het land, maakt niet uit wie die is, gehouden is aan het rechtsstaatprincipe. Santokhi zei ervan uit te gaan dat alle personen die betrokken zijn in het proces, zich zullen onderwerpen aan de rechtsstaat.

De regering zal in ieder geval ervoor zorgdragen dat de rechtsstaat wordt beschermd. In reactie op de mening van Alwin Baarh gisteren in DBS, dat een waarheidscommissie eerder in het leven zou moeten worden geroepen, blijft Henk Herrenberg, van het Kabinet van de NDP, erbij dat het nooit te laat is om een waarheidscommissie te benoemen. Op de opmerking van Baarh waarom Herrenberg niet eerder op de proppen is gekomen met een waarheidscommissie, toen hij vijf jaren na 1982 in de regering heeft gezeten, eerst als minister van Buitenlandse Zaken en later als ambassadeur, wees de oud-ambassadeur erop dat een individuele minister niet zonder toestemming van de Raad van Ministers of van de president zo een verregaande beslissing kan nemen. Herrenberg meende in die periode bij de partijtoppers en bij de president Jules Wijdenbosch herhaaldelijk te hebben aangedrongen om middels dialoog en het benoemen van een waarheids- en verzoeningscommissie het ‘8 decemberprobleem’ op te lossen.

Sheila Mijnals


Krijgsraad roept verdachten op voor behandeling bezwaarschriften 8 decembermoorden

Geplaatst: 26/10/2005

Paramaribo - De Krijgsraad heeft een beschikking uitgegeven blijkens welke de behandeling van de door enkele verdachten ingediende bezwaarschriften morgen zal plaatsvinden. De Krijgsraad heeft ook de oproeping ( geen dagvaarding) van deze verdachten bevolen. Nadat het gerechtelijk vooronderzoek in deze zaak op 2 december 2004 werd afgesloten, werd er door enkele advocaten van verdachten een bezwaarschrift ingediend bij het Hof van Justitie, omdat er formele fouten zouden zijn gemaakt bij het afgeven van de kennisgeving van verdere vervolging. Zo zou de dagvaarding van de hoofdverdachte ex-legerleider Desi Bouterse, aan zijn minderjarige dochter zijn uitgereikt, hetgeen volgens de wet niet mag.

Door de raadsman van Bouterse werd ook opgeworpen dat de kennisgevingen van zijn cliënten niet vergezeld waren van een akte van uitreiking zoals de wet dat zou voorschrijven. P.G. Subhaas Punwasi verwacht dat de bezwaarschriften zonder meer verworpen zullen worden. Indien de verdachten geen genoegen nemen met de afwijzing, zal de zaak bij het Hof van Justitie dienen. Pas als het Hof een beslissing heeft genomen, kan het Openbaar Ministerie overgaan tot het uitreiken van de dagvaardingen voor de openbare zitting van de Krijgsraad. Vooralsnog wordt de zaak in raadkamer behandeld. De raadsman van ex-legerleider Desi Bouterse en enkele andere verdachten, Irwin Kanhai, zei eerder aan DBS dat het niet uitgesloten is dat hij in hoger beroep zal gaan indien de bezwaarschriften worden verworpen. Dit zal afhangen van de gronden waarop de beslissing van de Krijgsraad gebaseerd zal zijn, aldus Kanhai.

Reita Madhuban

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,28-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics