Nickerie.Net, vrijdag 28 oktober 2005  


Fabrikanten ten strijde tegen dikkerds

’BEWUSTMAKING BETER DAN VERBIEDEN’

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM – Bioscoopketen Pathé schenkt kleinere bekers frisdrank en de bakken popcorn zijn ook niet meer wat ze geweest zijn; een tweetal detailhandelsconcerns introduceert een kledinglijn voor dikke kinderen en minister Hoogervorst (Volksgezondheid) pleit voor snoeprekvrije kassa’s in supermarkten. Als er niets gebeurt, is over tien jaar een op de vijf Nederlanders gevaarlijk dik. Een heuse convenant tussen alle betrokken partijen moet het tij keren. „Iets verbieden werkt averechts.”
 Zomaar een greep uit wat kranten: kleinere porties bij Pathé, de introductie van een kledinglijn voor dikke drie tot veertienjarigen en een pleidooi voor snoepvrije kassa’s. Nederland eet niet alleen te veel en te weinig gevarieerd, maar beweegt ook onvoldoende.
 Niet voor niets hield de Tweede Kamer onlangs een pleidooi voor twee uur verplichte gymles op scholen.
 Gedreven door alle zorgen over het toenemende overgewicht binden ook de fabrikanten van levensmiddelen de strijd aan, zegt directeur Philip den Ouden van koepelorganisatie FNLI. Het is een strijd tegen ongezonde leefwijzen en nadrukkelijk niet tegen ongezonde voeding, stelt de brancheorganisatie voor levensmiddelenfabrikanten. „Goede of slechte voedingsmiddelen” bestaan volgens de FNLI niet, „alleen goede of slechte voedingspatronen”.
 Van deze laatste is sprake als „de balans tussen energie-inname en -verbruik is verstoord”, of, in normale mensentaal: als iemand te veel en onvoldoende gevarieerd eet en niet genoeg beweegt. Een generiek verbod op bepaalde vormen van voedsel heeft vanwege deze bewegingscomponent niet zo veel zin, stelt Den Ouden, die bijval krijgt van levensmiddelenfabrikanten als Coca Cola, Smiths en Masterfoods (Twix, Mars, Snickers). „Iets verbieden, werkt averechts”, weten de fabrikanten en gaat voorbij aan het feit dat de calorie-inname per hoofd van de bevolking de afgelopen decennia helemaal niet is gestegen.
 

 „Dat we ons vol zitten te stoppen met Marsen en Snickers is lariekoek”, verwoordt directeur Menno KoningsBerger van Masterfoods. „Het grootste probleem is een gebrek aan beweging”, zegt ook Cees-Jan Adema van Smiths. „Kinderen lopen of fietsen niet meer naar school, maar worden gebracht met de auto. Ze spelen niet meer buiten, maar vooral met de computer of zitten voor de televisie.” Kinderen en hun ouders bewust maken van hun eetgewoontes en positief gedrag stimuleren, daarin zien de fabrikanten veel meer heil. Het vormt het uitgangspunt van een actieplan dat de FNLI indiende bij de stuurgroep Overgewicht, nadat de koepelorganisatie op 27 januari 2005, als een van tien partijen, het convenant Overgewicht ondertekende. De stuurgroep, onder leiding van voorzitter Paul Rosenmöller, presenteert vandaag de bundeling van alle tien actieplannen.

De levensmiddelenfabrikanten zelf hebben ondertussen de eerste stappen al gezet, blijkt uit de woorden van directeur Jan Claes van Coca Cola Nederland. Want de maatregelen van bioscoopketen Pathé volgden op een advies van de fabrikant van frisdranken, zegt Claes. Bij Coca Cola Nederland voeren ze al langer een zogeheten viersporenbeleid, legt de directeur uit. „Het assortiment is uitgebreid met koolzuur en suikervrije varianten en sappen en water, er komen nieuwe stickers met het aantal calorieën per verpakking, reclame wordt niet langer gericht op jongeren onder de twaalf jaar en sport en spel worden actief gestimuleerd.”

Een belangenorganisatie die het convenant niet tekende, is de Consumentenbond. De bond verweet de overheid en met name het bedrijfsleven de verantwoordelijkheid voor het tegengaan van overgewicht vooral bij de consument te leggen en weg te lopen voor de eigen verantwoordelijkheid voor het probleem. Het convenant zou geen enkele prikkel voor de industrie en overheid bevatten om overgewicht aan te pakken, terwijl het bedrijfsleven – bijvoorbeeld waar het gaat om de samenstelling van producten een cruciale rol zou kunnen spelen.
FNLI-directeur Den Ouden noemt het jammer dat de Consumentenbond zich van het convenant distantieert. Werken aan de samenstelling van producten doet de industrie wel degelijk, stellen ook Claes, Adema en Konings-Berger.

Bron/Copyright:

,28-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics