Nickerie.Net, zaterdag 29 oktober 2005  


Krijgsraad rondt behandeling drie bezwaarschriften af

Geplaatst: 28/10/2005

Paramaribo - Gisteren is er om 10.00 uur een aanvang gemaakt met de behandeling van de bezwaarschriften die een aantal verdachten van de 8 decembermoorden hebben ingediend. De behandeling van de bezwaarschriften van onder andere de verdachten D. Bouterse en E. Alibux is uitgesteld. Irvin Kanhai die in deze zaak de verdachten Krolis, Alibux, Jeffery, Themen en Bouterse bijstaat, zei dat de reden voor het uitstel is dat de president van de Krijgsraad in tijdnood is gekomen. Mr. Jennifer van Dijk- Silos, advocate van Ivan Graanoogst, zei dat ze heeft geprotesteerd tegen verdere vervolging van haar cliënt. Haar bezwaarschrift werd gisteren helemaal behandeld.

Het wachten is nu op de beschikking die de Krijgsraad zal nemen. De juriste denkt wel dat haar bezwaarschrift zal slagen op grond van haar eigen argumenten en hetgeen de auditeur -militair naar voren heeft gebracht. Zij gaf aan niet te weten op grond waarvan de naam van Graanoogst op de lijst is geplaatst. Door de auditeur militair zijn drie verklaringen naar voren gebracht, die volgens Van Dijk nooit bevestigd zijn. Tegen Graanoogst zijn er ook geen belastende verklaringen afgelegd. Het is heel spijtig dat een aantal mensen op de lijst is gebleven en al die jaren schadelijke gevolgen hebben moeten ondervinden. Ergens hoop ik dat er voor Graanoogst een einde komt aan deze situatie’, zei ze. Ze is overtuigd van de onschuld van Graanoogst. ‘In het jaar 1982 is zijn naam niet genoemd. Ook in de afgelopen 23 jaar, en ook in anonieme boeken die het gebeurde hebben weergegeven, is zijn naam niet genoemd. Als minister van Leger en Politie zat hij niet in de gezagsstructuren van het leger.

Zij verwacht dat de beschikking van de Krijgsraad pas volgend jaar januari zal worden ontvangen gelet op de vele geschriften die de Krijgsraad moet behandelen. Indien het bezwaarschrift van Graanoogst wordt verworpen, dan is de gang naar het strafproces de volgende stap. De auditeur - militair zal dan moeten bewijzen hetgeen aan Graanoogst is ten laste gelegd, namelijk moord en doodslag. Van Dijk is ervan overtuigd dat men in de zaak van Graanoogst niet tot het bewijs zal komen. Ook het bezwaarschrift van Harvey Naarendorp werd gisteren geheel behandeld. Raadsvrouwe van Naaredndorp mr. Maike Carillho zegt zij gemotiveerd heeft dat er geen enkel rechtvaardigingsgrond is tot verdere vervolging van Naarendorp die tijdens de zgn. revolutie periode minister van Buitenlandse zaken was. Dick de Bie wiens bezwaarschrift gisteren ook werd behandeld zegt deze ingediend te hebben, omdat hij helemaal niet betrokken is geweest bij hetgeen op 8 december in het Fort Zeelandia heeft plaatsgevonden. Hij is van mening dat men gewoon een slachtoffer zoekt om de zaak te verantwoorden. Nadat bekend was dat hij op de lijst stond, had hij een gesprek met de toenmalige advocaat-generaals Punwasi en Van der Zand.

Hij had ze toen gezegd dat de wijze waarop de ten laste legging geformuleerd was, hij als verdachte niet vrij rond zou mogen lopen. Hij heeft besloten om mee te werken aan het onderzoek, maar maatschappelijk, nationaal en internationaal ervaart hij de negatieve gevolgen van het feit dat hij op de lijst is geplaatst. ‘Ik zal meewerken aan elk onderzoek waarbij men de waarheid wil achterhalen,’ zei de Bie. Nadat het gerechtelijk vooronderzoek in deze zaak op 2 december 2004 was afgesloten, hebben enkele advocaten namens hun cliënten een bezwaarschrift ingediend bij het Hof van Justitie. De reden hiervoor zou zijn dat er formele fouten zijn gemaakt bij het afgeven van de kennisgeving van verdere vervolging. Zo zou de dagvaarding van de hoofdverdachte, ex-legerleider Desi Bouterse, aan zijn minderjarige dochter zijn uitgereikt, hetgeen volgens de wet niet mag. Door de raadsman van Bouterse werd ook opgeworpen dat de kennisgevingen van zijn cliënten niet verzegeld waren van een akte van uitreiking. De krijgsraad heeft aangegeven dat de bezwaarschriften op respectievelijk 29 november, 2 december en 18 december behandeld zullen worden.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,29-10-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics