Nickerie.Net, zondag 30 oktober 2005
EU wil fors lagere landbouwheffingen
BRUSSEL – De Europese Unie heeft gisteren ’het meest vergaande aanbod’ uit haar geschiedenis gedaan, om de lopende wereldhandelsbesprekingen (de ’Doha-ronde’) uit het slop te trekken. Brussel stelt voor de hoogste invoertarieven op landbouwproducten met 60% te verlagen, en de lagere heffingen met 35 tot 60% naar beneden te schroeven. Dieper kan Europa niet ingrijpen, zo waarschuwde eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) gisteren.
De gemiddelde EU-heffing op agrarische importen zakt in het voorstel van 23% naar 12%, bijna een halvering. Daarnaast wordt voorgesteld om het aantal ’gevoelige producten’ (waarbij de heffing omhooggaat zodra de import een bepaalde hoeveelheid overstijgt) te beperken, en voor de overblijvers (zoals suiker en rundvlees) de tarieven te laten dalen. Het maximumtarief wordt op 100% gesteld. Exportsubsidies zouden helemaal moeten verdwijnen, op voorwaarde dat handelspartners hetzelfde doen. Bij de hervorming van het landbouwbeleid in 2003 was al afgesproken de handelsverstorende subsidies voor Europese boeren met 70% af te bouwen.
Brussel stelt voor dat de ontwikkelingslanden in mindere mate worden blootgesteld aan de wereldmarkt. De minst ontwikkelde landen hoeven van de EU zelfs helemaal geen tariefdalingen door te voeren. Mandelson heeft zijn aanbod met betrekking tot het veelbekritiseerde EU-landbouwbeleid direct gekoppeld aan minder bescherming voor Amerikaanse, Australische en Nieuw-Zeelandse boeren, maar ook aan de voortgang in andere dossiers. Zo eist de eurocommissaris dat de tarieven op industriële producten fors omlaaggaan (de gemiddelde EU-heffing is slechts 4%) en dat er een wereldwijde markt voor diensten komt.
Ook wil Brussel een einde aan andersoortige handelsbelemmeringen, zoals ’onterechte’ antidumpingmaatregelen. Daarnaast moet er in WTO-verband een lijst komen met beschermde streekproducten. Een voorbeeld daarvan is de Griekse fetakaas, die alleen zo mag worden genoemd als deze daadwerkelijk uit Griekenland komt.
Mandelson wil verder dat alle rijke landen hun grenzen volledig openstellen voor de minst ontwikkelde landen. De Verenigde Staten reageerden gisteren teleurgesteld op de EU-voorstellen. Het Brusselse pakket is nog steeds ver verwijderd van het Amerikaanse, waarin een agrarische tariefkorting van 90% wordt voorgesteld. „Zo’n snelle daling is voor een beschermde markt verwoestend”, aldus Mandelson. „Het zou enorm veel banen kosten.”
Ook pakt zo’n ingreep rampzalig uit voor de 80 ’ACP-landen’ (vnl. voormalige koloniën) die nu vrijwel vrije toegang hebben tot de Europese markt, maar zonder bescherming niet op kunnen tegen veel efficiëntere producenten in onder meer ZuidAmerika. „Van de €9 miljard die deze landen nu in de EU afzetten, zou €6 miljard worden weggevaagd.” Mandelson benadrukte gisteren de grenzen van zijn handelsmandaat te hebben opgezocht. Anonieme Franse regeringsbronnen vroegen zich gisteren hardop af of de Brit niet te ver is gegaan. President Jacques Chirac dreigde donderdag nog met een veto, als de steun voor de Europese landbouw te drastisch wordt afgebouwd.
Bron/Copyright: |
|
Telegraaf 29-10-2005 |
,30-10-2005 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2005. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics