Nickerie.Net, woensdag 02 november 2005  


‘Braziliaanse larf’ doet tomatenteler de das om

door Stef Altena

Paramaribo - Ramon Bajnath (56) is landbouwer in hart en nieren. Maar voor wat het telen van tomaten betreft houdt hij het voor gezien; een mysterieuze Braziliaanse larf heeft zijn complete oogst verwoest. "Het is vreselijk. Maar altijd beter dan het door de regering voorgeschreven bespuiten van mijn gewassen. Dat is vergiftiging van het Surinaamse volk."

Ramon Bajnath komt uit een familie met een grote landbouwgeschiedenis. Zijn vader was landbouwer, net als zijn grootvader en overgrootvader. Logisch dus dat Bajnath’s zoons waren voorbestemd het vier werknemers tellende tomatenteeltbedrijf over een paar jaar over te nemen. "Maar dat raad ik ze nu ten strengste af," zegt Bajnath.

De Braziliaanse larf - die het niet op de plant, maar puur op de vrucht heeft voorzien - heeft de tomatenoogst op zijn velden te Weg naar Zee en Saramacca (samen vijf hectare) totaal verwoest. In elke tomaat zitten wel een paar larven. De mysterieuze larf deed een jaar geleden via een partij uit Brazilië geïmporteerde tomaten zijn intrede in Suriname. Inmiddels ondervindt praktisch elke tomatenteler in het land hinder van de tomaatlarf.

De afdeling Entomologie van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij weet nog niet om welke soort tomaat-etende larf het gaat. Het ministerie heeft de boeren het advies gegeven hun tomaatplanten te bespuiten met insecticiden. "Dat weiger ik pertinent," zegt Bajnath. "Ik ga het Surinaamse volk toch niet vergiftigen?" Bajnath is een van de weinige telers in het land die uit principe geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. "De spuitende landbouwers hebben een uitstekende oogst gehad. Toch kunnen hun tomaten nooit gezond zijn."

Nu zit Bajnath wel met de gebakken peren, want de overheid vergoedt bedrijven hun mislukte oogst niet als ze niet hebben gespoten. "Dit betekent het einde van mijn bedrijf. Nu moet ik wat anders zoeken, maar ik ben mijn hele leven landbouwer geweest." Bajnath heeft geen goed woord over voor de overheid. "Er wordt in dit land altijd maar geïmporteerd en ook nog eens op een onverantwoorde manier. Daar is dit een schrijnend voorbeeld van. In plaats van dat de regering eens ging kijken wat het land zelf allemaal te bieden heeft. Voor landbouwers is er in dit land gewoon geen toekomst.".-.

Bron/Copyright:

,02/11/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics