Nickerie.Net, dinsdag 08 november 2005  


Suriname schittert op Caraibische Media Awards

Geplaatst: 08/11/2005

Barbodos - Dit weekend vond in Barbados de uitreiking plaats van de Caraibische awards voor ‘Excellence in Health Journalism’. Deze awards worden jaarlijks uitgereikt aan journalisten die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van de gezondheidsjournalistiek. Suriname mocht op dit bijzondere evenement twee awards in ontvangst nemen. Sharda Ganga won de CAREC award voor ‘best alternate media story on HIV/AIDS’ en Leonoor Wagenaar (Paramaribo Post) won de CARICOM award voor ‘best coverage on HIV/AIDS’. Tevens werden drie certificates of merit (eervolle vermeldingen) uitgereikt aan het 10 Minuten Jeugdjournaal en twee aan het programma ‘Anders Belicht’ van Rosaline Daan (ID Productions).

Sharda Ganga, Leonoor Wagenaar en drie leden van het 10 Minuten Jeugdjournaal team waren aanwezig tijdens de award ceremonie om de awards en certificaten persoonlijk in ontvangst te nemen. Leonoor Wagenaar won haar award voor het artikel: ‘Horen, zien en zwijgen: een Surinaams Taboe’, waarin de HIV/AIDS problematiek en de opvang van mensen met HIV/AIDS werd belicht. De jury roemde met name de aantrekkelijke vormgeving en presentatie van de Paramaribo Post. ‘Een serie briljant geïllustreerde artikelen over HIV/AIDS. Uitstekende productie die met zijn vormgeving en fotografie de aandacht van lezers krijgt en vasthoudt’. Sharda Ganga won een award met haar edutainment productie (een combinatie van entertainment en educatie) ‘Wan Lobi Tori: Lesley en Anne’. Een film die vorig jaar op Wereld Aids Dag (1 december) op alle televisiestations in Suriname te zien was.

De film gaat over de liefde tussen Lesley en Anne. Twee jongeren met een heel verschillende achtergrond, die ondanks alle weerstanden bij hun wederzijdse familie toch op elkaar verliefd worden. Als bekend wordt dat Lesley HIV -positief is, staan beiden voor de uitdaging om daarmee te leren leven. De jury was erg onder de indruk van deze film. ‘Wan Lobi Tori’ was de laatste inzending die we beoordeelden. Nog tijdens de aftiteling van de film besloot de jury unaniem dat deze film een award waard was.’ Het 10 Minuten Jeugdjournaal won drie eervolle vermeldingen voor zijn items: ‘Stofoverlast op de Commewijnestraat’, ‘Recht op onderwijs voor kinderen met HIV/AIDS’ en ‘Diabetes is niet het einde, het is een leven’. Stephanie Kasketi, Nita Ramcharan en Giovanni Smith namen de certificaten namens het 10 Minuten Jeugdjournaal in ontvangst. De uitzendingen over kanker van ‘Anders Belicht’ won een eervolle vermelding in twee categorieën: beste televisiedocumentaire en beste item over niet-overdraagbare ziekten. Suriname heeft met twee awards en vijf ‘certificates of merit’ uitstekend gepresenteerd bij de awards. Geen enkel ander land heeft zeven onderscheidingen gehaald. Wel waren Jamaica en Trinidad qua awards met respectievelijk vier en drie awards ook zeer succesvol.

De ceremonie in het Hilton Hotel op Barbados werd geopend door Veta Brown, de Caribean Program Coördinator van PAHO/WHO. Hoofdspreker was Mia Mottley, vice premier en minister van Volkshuisvesting in Barbados. Alle sprekers benadrukten het belang van goede gezondheidsjournalistiek voor de gezondheidsstatus in de Cariben. “Mediawerkers, gezondheidswerkers en de gemeenschap moeten samenwerken om beleidsveranderingen te stimuleren die leiden tot een goede zorgverlening, om informatie te verspreiden over wat goed is voor gezondheid en welzijn en om bekendheid te geven aan activiteiten die ons helpen om gezonder te leven. Maar ook om op aantrekkelijke en diepgaande wijze te publiceren over deze onderwerpen ten einde de aandacht van het publiek voor deze onderwerpen vast te houden’, aldus Veta Brown. De awardwinnaars ontvingen een geldprijs van Sagicor en een ticket van BWIA, die de Media Awards ruimhartig sponsorden.

 

<

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,08-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics