Nickerie.Net, donderdag 17 november 2005  


Ramdhani tegen proclamatie Sranan tongo in DNA op 25 november

Sranantongo is een dialect even als Sarnami Hindi en andere lokale dialecten

Geplaatst: 17/11/2005

Paramaribo - ‘We moeten heel voorzichtig zijn met het etniciteitsaspect binnen onze leefgemeenschap.’ Dit is de reactie Harold Randhani op de brief van het burgercollectief van de samenwerkende Afrikaans Surinaamse organisatie Stichting 1 juli Keti Koti, aan DNA voorzitter Paul Somohardjo. De organisatie vraagt dat bij de markering van 30 jaar zelfstandigheid van ons land het binnen onze Nationale Assemblee DNA wordt aangenomen dat onze eigen taal, het Sranantono als een officiële verbale communicatie wordt gebezigd.

Volgens Ramdhani kan niet gesteld worden dat het Sranantongo dé Surinaamse taal is. De organisatie meldt in haar verzoek dat het Sranantongo de plaatselijk ontwikkelde taal is van de alhier gesproken 15 talen. Ook is het de meest gebruikte omgangstaal en wordt door praktisch alle ingezetenen verstaan. Volgens de organisatie is dit bevorderlijk voor de voortgang van ons zelfstandigheidproces. Voor een breder burgercollectief zal de officiële verbale communicatie, te weten het Sranantongo, Nederlands en Engels worden vastgesteld in DNA stelt de organisatie. Het Sranantongo is in onze plurale samenleving van didactisch overdracht, communicatiemedium bij uitstek. De assembleeleden zullen hierdoor beter in staat zijn met een diepere dimensie hun vertegenwoordigerswerk te verrichten, terwijl de burgers door de algemene toegankelijkheid beslist verlost zullen worden uit de heersende toestand van geestelijke ongevoeligheid met betrekking tot hun betrokkenheid bij de behartiging van hun maatschappelijke en politiek belang. Ramdhani benadrukt dat wanneer het Sranantongo hierdoor toegang zal krijgen, andere groepen dit ook zullen vragen.

Het Sranantongo is een dialect even als Sarnami Hindi. Ook zijn er grote delen in de samenleving die het dialect niet machtig zijn. De grootste etnische groepering zal ook willen dat haar eigen taal gebezigd wordt in DNA, meent Ramdhani. Hij vreest dat de natievorming hierdoor gestoord zal worden.‘Als natie hebben we een nationale voertaal en dat is het Nederlands. Dat is de taal die wij allen officieel praten. Daartussen voegen wij altijd een Sarnami, Javaans, Sranan tongo of één van de 15 meest gebruikte omgangstalen, meent Ramdhani. ‘Geen probleem maar we moeten voorzichtig zijn dat we anderen geen pijn doen. Vooral gelet op de 30 jaar srefidensi, omdat geheel Suriname deze dag gedenkt en geen bepaalde groep.

Humphrey Dundas

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,17-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics