Nickerie.Net, donderdag 24 november 2005  


Premier Balkenende aangekomen in Paramaribo

PARAMARIBO - Premier Balkenende is donderdagochtend in Paramaribo aangekomen voor een officieel bezoek. Hij is in Suriname op uitnodiging van president Venetiaan om de festiviteiten bij te wonen ter gelegenheid van dertig jaar onafhankelijkheid.

Het is donderdag middernacht Surinaamse tijd (vier uur vroeger dan in Nederland) precies dertig jaar geleden dat de Nederlandse driekleur werd gestreken en de Surinaamse vlag werd gehesen in het toenmalige Suriname-stadion in Paramaribo. Daarmee kwam toen een einde aan bijna 300 jaar koloniale geschiedenis.

Balkenende bracht kort na aankomst een bezoek aan de Stichting TANA, Towards A New Alternative. TANA is een trainingscentrum voor korte, vakgerichte opleidingen. De Nederlandse minister-president werd daar welkom geheten door kinderen in Surinaamse klederdracht. De activiteiten van de stichting worden mede gefinancierd met Nederlandse fondsen.

Balkenende heeft later op de dag een bespreking met zijn gastheer Venetiaan. In de namiddag gaat hij naar de Anton de Kom Universiteit van Suriname, waar hij een besloten bijeenkomst heeft met studenten. Daarna ontmoet de premier religieuze leiders en zal hij getuige zijn van de vorming van een menselijke vlag door meer dan zevenduizend scholieren op het Onafhankelijkheidsplein. Zijn dagprogramma sluit hij op hetzelfde plein af met het bijwonen van een culturele show.

Bron/Copyright:

ANP

,24-11-2005


Balkenende begint tweedaags bezoek aan Suriname

PARAMARIBO/DEN HAAG - Premier Balkenende begint donderdag aan een tweedaags bezoek aan Suriname. De Surinaamse president Venetiaan heeft hem uitgenodigd de festiviteiten ter gelegenheid van de viering van dertig jaar onafhankelijkheid bij te wonen.

Balkenende is de eerste premier van Nederland die Suriname bezoekt, sinds het Zuid-Amerikaanse land op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland werd.

Balkenende heeft donderdag een onderhoud met Venetiaan. Op vrijdag is hij aanwezig bij de buitengewone zitting van het parlement, de Nationale Assemblee.

Vorige week liet Balkenende weten dat hij er alles aan zal doen om tijdens zijn bezoek Desi Bouterse niet de hand te hoeven schudden. Bouterse is in Nederland in 2000 bij verstek tot elf jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij een drugstransport. De vroegere legerleider is bovendien de hoofdverdachte in de zaak van de Decembermoorden uit 1982. Bouterse is op dit moment de leider van de grootste partij in het Surinaamse parlement.

Zelf liet Bouterse weten dat hij niet geïnteresseerd is in de handdruk van de Nederlandse premier.

Bron/Copyright:

Telegraaf

,23-11-2005


 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics