Nickerie.Net, vrijdag 25 november 2005  


Nederland koestert de band met Suriname

PARAMARIBO, 25 nov – “Weest u ervan overtuigd dat Nederland de band met Suriname koestert, wij hechten grote waarde aan een evenwichtige, volwassen relatie.” Dit zei de Nederlandse premier Balkenende tegenover het Surinaamse parlement. Nederland wil als gelijke partners verder met Suriname. De gedeelde geschiedenis is één reden. Onder meer de steun aan Nederland in de Tweede Wereldoorlog wordt niet vergeten. “Wij zijn met elkaar verstrengeld, er lopen tal van zichtbare en onzichtbare lijnen tussen onze landen”, zei Balkenende.

Koningin Beatrix heeft de Surinaamse president Venetiaan gefeliciteerd met de dertigjarige onafhankelijkheid van zijn land. Premier Balkenende overhandigde de felicitaties aan Venetiaan via een brief van de koningin. Beatrix wenst in de brief Venetiaan en zijn volk verder het allerbeste. Hij noemde de ruim driehonderduizend Nederlanders van Surinaamse afkomst die nauw contact onderhouden met hun familie. Maar ook de invloed van de Surinaamse cultuur op de Nederlandse speelt. “Wat zou het natte en soms wat kille Nederland zijn zonder de warmbloedige Surinaamse inbreng in onze cultuur”, verzuchtte Balkenende. Cabaretier Jurgen Rayman, schrijfsters Astrid Roemer Cynthia McLeod en de architect Michel Lafour vinden veel weerklank in Nederland. Omgekeerd is het veelzeggend Nederlandse boeken en televisieprogrammas populair in Suriname.

NDP weg bij toespraken Venetiaan, Balkenende

PARAMARIBO, 25 nov – Tijdens de speciale zitting van het parlement is de NDP-fractie weggelopen voordat president Venetiaan en de Nederlandse premier Balkenende hun spreekbeurt vervulden. Na de toespraken keerde de fractie, inclusief Bouterse, terug naar de zitplaatsen. De overige oppositiepartijen, VVV en A1, hebben niet deelgenomen aan dit protest.

Het protest gold Venetiaan’s vermeende houding tegenover het parlement en uitspraken van Balkenende. Balkenende heeft in Nederland gezegd niet van plan te zijn handen te schudden met ex-legerleider Desi Bouterse. Dat is de NDP in het verkeerde keelgat geschoten. Er werd een ‘verrassing’ aangekondigd. Bij de recente presentatie van de overheidsbegroting door Venetiaan, is de totale oppositie weggelopen.

In zijn toespraak zei Venetiaan dat Suriname met veel vallen opstaan zich een weg heeft weten te banen de afgelopen dertig jaar. “Onze weg heeft zwaar begaanbare trajecten gekend, maar wij mochten die moeilijke trajecten overbruggen”, zei Venetiaan. Er is moed en inspiratie geput uit de ervaringen. Veel is verloren gegaan, maar ook veel gewonnen. Daar moet op worden voortgebouwd.

Venetiaan en Balkenende voeren eerste gesprek

PARAMARIBO, 25 nov – President Venetiaan heeft een ruim anderhalf uur durend gesprek gevoerd met de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende. “We hebben veel van elkaar geleerd en ook over de toekomst kunnen praten”, zei Balkenende op het bordes van het presidentieel paleis in Paramaribo. Vraagstukken als veiligheid en solidariteit zijn de revue gepasseerd. Ook over economische samenwerking is gesproken als basis voor versteviging van de relaties. “Het zijn vraagstukken die internationaal nu zwaar meewegen”, zei Balkenende.

President Venetiaan zei de samenwerking op prijs te stellen en uit te kijken naar ontwikkelingen in de toekomst. Balkenende heeft de felicitaties overgebracht van koningin Beatrix en geschenken geboden. Met het oog op dertig jaar staatkundige onafhankelijkheid is gekozen voor een ‘passend geschenk’. In mei volgend jaar zullen Nederlandse jongeren van Surinaamse komaf op kosten van Den Haag een toneelstuk opvoeren in Suriname. Ook zijn drie diorama’s geschonken van de 19de eeuwse Surinaamse schilder Gerrit Schouten. De diorama’s zijn opgekocht in Nederland en weergeven het slavenleven uit die periode.


Premier Balkenende brengt felicitaties over van koningin Beatrix

Paramaribo - Koningin Beatrix heeft de Surinaamse president Venetiaan gefeliciteerd met de dertigjarige onafhankelijkheid van zijn land. Premier Balkenende overhandigde de felicitaties aan Venetiaan via een brief van de koningin. Beatrix wenst in de brief Venetiaan en zijn volk verder het allerbeste.

Vrijdag is het precies dertig jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. Beatrix was in 1975 als prinses in Suriname toen de onafhankelijkheid werd getekend.

Ter gelegenheid van het feest is premier Balkenende in Paramaribo. Hij zei dat de relatie tussen Suriname en Nederland er een zal zijn van "zakelijke en betrokken omgang met elkaar". Op een persconferentie met Venetiaan zei Balkenende: "We hebben altijd verbondenheid gevoeld, ook toen onze wegen gescheiden liepen."

Balkenende zei diep respect te hebben voor wat Suriname presteert. Hij sprak de hoop uit dat de beide landen in de toekomst bij elkaar betrokken blijven, niet alleen op het niveau van regeringsleiders, maar ook het lagere niveau van bevolkingsgroepen en maatschappelijke relaties.

De Nederlandse premier is in Suriname op een gevoelig moment. Een speciale jury onderzoekt op dit moment de verweren van de verdachten van de Decembermoorden. Belangrijkste verdachte is Desi Bouterse. Balkenende gaf eerder aan dat hij de voormalige legerleider niet wil ontmoeten.

Bron/Copyright:

NOS

,24-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics