Nickerie.Net Special, donderdag 24 november 2005  


Suriname 1975 - 2005

Suriname viert op 25 november dertig jaar onafhankelijkheid van Nederland. Hieronder een chronologisch overzicht van de turbulente geschiedenis van het land sinds 1975. 

1975
25 november - Suriname wordt onafhankelijk, nadat het land in 1954 al binnenlands zelfbestuur had geregen. Nederland zegt 3,5 miljard gulden aan steun toe. 

1980
25 februari -  Militaire staatsgreep. Desi Bouterse werpt zich uit een groep van zestien onderofficieren op als de sterke man. 

1982
8 december -  Marteling en executie in Fort Zeelandia van vijftien tegenstanders van het militaire regime. De ontwikkelingshulp valt stil. 

1986
augustus -  Ronnie Brunswijk begint gewapend verzet tegen militairen. 

1987
25 november -  Eerste verkiezingen na de staatsgreep. Het Front voor Democratie en Ontwikkeling, een samenwerkingsverband, wint. President Shankar treedt aan, militairen behouden de dominante rol. 

1990
24 december -  De 'Telefooncoup' van de militairen maakt een relatief simpel einde aan de regering-Shankar. Er komt een interim-regering met Jules Wijdenbosch (NDP) als premier en Johan Kraag als president. 

1991
24 mei - Nieuwe verkiezingen brengt het Nieuw Front aan het bewind. Ronald Venetiaan is de nieuwe president. 

1992
18 juni - Nederland en Suriname sluiten het Raamverdrag. De overeenkomst voorziet onder meer in samenwerking op gebied van ontwikkelingssamenwerking, justitie en personenverkeer. 

1 augustus - Vredesakkoord met Jungle Commando van Brunswijk. 

1993 
april - Bouterse dient zijn ontslag in als legerleider. 

1994
mei  -  Begin van gerechtelijk vooronderzoek tegen Bouterse. Hij wordt verdacht van handel in cocaïne en van het witwassen van drugsgelden. 

1996
23 mei - Verkiezingen leveren het Nieuw Front een meerderheid op, maar mede door beloften van NDP-voorman Bouterse lopen VHP'ers over. In september treedt Jules Wijdenbosch aan als president. 

1997
6 augustus - Tijdens bezoek Wijdenbosch aan België wordt bekend dat Nederland een internationaal opsporingsverzoek tegen Bouterse heeft uitgevaardigd wegens cokehandel. 

1999
1 april -  Wijdenbosch ontslaat Bouterse als adviseur van staat. 

mei -  Ongekend massaal protest tegen Wijdenbosch. 

2000
25 mei - Verkiezingen met winst voor het Nieuw Front. Venetiaan treedt voor de tweede maal aan als president. Bouterse wordt parlementariër. 

30 juni  - Bouterse in Nederland in hoger beroep tot elf jaar cel veroordeeld. 

2001 
juni -  Ontwikkelingsrelatie Nederland en Suriname volledig hersteld. 

september -   De Hoge Raad bepaalt dat het Nederlandse Openbaar Ministerie Bouterse niet moet vervolgen voor zijn aandeel in de Decembermoorden. 

2004
januari  - Suriname schakelt over op nieuwe munt, de Surinaamse dollar (SRD). De Surinaamse gulden blijft in eerste maanden ook wettig betaalmiddel. 

november  - Vooronderzoek in Suriname naar Decembermoorden afgerond. Bouterse en andere verdachten gedagvaard.

2005
25 mei  - Coalitie van president Venetiaan verliest in de parlementsverkiezingen. De NDP van Bouterse wint fors. 

3 augustus  - Venetiaan van het Nieuw Front Plus herkozen als president. 

oktober  - Venetiaan nodigt premier Balkenende uit voor de viering op 25 november van dertig jaar oanfhankelijkheid Suriname.

Ontmoeting Balkenende en Venetiaan

Paramaribo, 24 november 2005

 

Bron/Copyright:Nickerie.Net

NOS

,24-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics