Nickerie.Net, vrijdag 25 november 2005  


Suriname viert 30 jaar onafhankelijkheid

Paramaribo - Met een defilé en een militaire parade op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo viert Suriname vandaag het dertigjarig bestaan als onafhankelijke natie. De oppositie in de voormalige kolonie ziet echter weinig reden tot feest en is weggelopen bij de felicitatietoespraak van premier Balkenende.

Koningin Beatrix heeft de Surinaamse president Venetiaan gefeliciteerd met de dertigjarige onafhankelijkheid van zijn land. Premier Balkenende overhandigde de felicitaties aan Venetiaan via een brief van de koningin. Beatrix wenst in de brief Venetiaan en zijn volk verder het allerbeste. Het is voor het eerst sinds de onafhankelijkheid dat een Nederlandse regeringsleider Suriname bezoekt. Premier Den Uijl was bij de onafhankelijkheidsoverdracht in 1975 de laatste. Het bezoek op het hoogste niveau lijkt het begin van een nieuwe fase in de betrekkingen tussen Nederland en de voormalige kolonie, maar zo ver wil Balkenende niet gaan. "Of het een keerpunt is, moet nog blijken", aldus de premier.

Hij benadrukte gisteren al dat Nederland een zakelijke relatie wil met Suriname en de moeizame verhoudingen uit het verleden achter zich wil laten.

"Ik ben zelf heel graag hier, juist omdat het zo van belang is om geschiedenis te kunnen delen en om vooruit te kijken. U kunt er verzekerd van zijn dat altijd alles wat in Suriname speelt ons bezig blijft houden omdat er sprake is van verbondenheid", aldus Balkenende.

Bouterse De Nederlandse premier bezoekt het land op een gevoelig moment. Een speciale Surinaamse jury onderzoekt op dit moment de verweren van de verdachten van de Decembermoorden. De belangrijkste verdachte is Desi Bouterse. Balkenende liet eerder aan dat de voormalige legerleider niet te willen ontmoeten.

De premier en Bouterse kunnen elkaar tijdens diverse recepties en festiviteiten tegenkomen, maar de oud-legerleider zelf zei "niet geďnteresseerd" te zijn in een handdruk van de premier. "Heeft iemand mij gevraagd of ik hem de hand wil schudden?" Tijdens de toespraak van de premier voegde de gezamenlijke oppositie de daad bij het woord. De parlementariërs verlieten en masse de Congreszaal op het Onafhankelijkheidsplein uit protest tegen de regering Venetiaan.

De NDP, de partij van Bouterse, zal later vandaag nog meer van zich laten horen. Er is een protestdemonstratie aangekondigd op het Onafhankelijkheidsplein, waar ook de festiviteiten plaatsvinden. De oppositie in Suriname protesteert al wekenlang tegen de hoge brandstofprijzen.

Schiphol Balkenende en de Surinaamse president Venetiaan spraken donderdag anderhalf uur met elkaar in het presidentieel paleis. Daarbij kwamen ook gevoelige onderwerpen aan de orde als de scherpe controles op reizigers uit Suriname op schiphol. Venetiaan stelde dat de controles wel een "positief resultaat" hebben, maar dat Balkenende ook erkent dat het van belang is "hoe men met mensen omgaat in die controle".

De Nederlandse premier bracht donderdag de felicitaties van de koningin over en bood twee nationale geschenken aan: een toneelvoorstelling die Nederlandse jongeren komend jaar in Suriname zullen opvoeren, en drie diorama's van creoolse kunstenaar Gerrit Schouten, die rond 1800 het leven in de toenmalige slavenkolonie afbeeldde. "Nu komt het weer terug waar het eigenlijk hoort", aldus Balkenende.

 


Premier Balkenende brengt felicitaties over van koningin Beatrix

Paramaribo - Koningin Beatrix heeft de Surinaamse president Venetiaan gefeliciteerd met de dertigjarige onafhankelijkheid van zijn land. Premier Balkenende overhandigde de felicitaties aan Venetiaan via een brief van de koningin. Beatrix wenst in de brief Venetiaan en zijn volk verder het allerbeste.

Vrijdag is het precies dertig jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. Beatrix was in 1975 als prinses in Suriname toen de onafhankelijkheid werd getekend.

Ter gelegenheid van het feest is premier Balkenende in Paramaribo. Hij zei dat de relatie tussen Suriname en Nederland er een zal zijn van "zakelijke en betrokken omgang met elkaar". Op een persconferentie met Venetiaan zei Balkenende: "We hebben altijd verbondenheid gevoeld, ook toen onze wegen gescheiden liepen."

Balkenende zei diep respect te hebben voor wat Suriname presteert. Hij sprak de hoop uit dat de beide landen in de toekomst bij elkaar betrokken blijven, niet alleen op het niveau van regeringsleiders, maar ook het lagere niveau van bevolkingsgroepen en maatschappelijke relaties.

De Nederlandse premier is in Suriname op een gevoelig moment. Een speciale jury onderzoekt op dit moment de verweren van de verdachten van de Decembermoorden. Belangrijkste verdachte is Desi Bouterse. Balkenende gaf eerder aan dat hij de voormalige legerleider niet wil ontmoeten.

Bron/Copyright:

NOS

,24-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics