Nickerie.Net, zaterdag 26 november 2005  


NDP kreeg geen steun van andere oppositiepartijen bij boycotactie

PARAMARIBO - Minister-president Balkenende kon gisteren bij de viering van dertig jaar Surinaamse onafhankelijkheid opgelucht ademhalen. Want de gevreesde ontmoeting met de in Nederland veroordeelde ex-dictator Dési Bouterse bleef uit. Sterker nog, Bouterse tegenwoordig parlementariër en voorzitter van de grootste oppositiepartij, liep samen met andere NDP-leden demonstratief weg tijdens de speciale parlementsvergadering op het moment dat president Ronald Venetiaan en Balkenende het woord zouden voeren. De overige oppositiepartijen woonden de toespraken wel bij.

De boycot van NDP was de enige smet op het historische tweedaagse bezoek van Balkenende aan het jarige Suriname. Balkenende herhaalde dat slechts de toekomst telt en samen met Suriname gewerkt moet worden aan de uitdieping van de relatie.

Toch zijn veel Surinamers van mening dat dertig jaar onafhankelijkheid het land weinig goeds heeft gebracht. Over een ding zijn zij het eens: dat Suriname er dertig jaar later zo slecht voorstaat is vooral te danken aan de eigen politici.

,,Je kunt de zaken niet terugdraaien, maar Suriname zou beter af zijn geweest als het nog binnen het Koninkrijk der Nederlanden had gezeten'', zegt ondernemer Hendrik Bissesar. ,,In 1975 werden we overgeleverd aan politici en militairen die slechts belang hebben gehad voor de belangen van zichzelf en hun eigen kliek. Niet voor niets leeft driekwart van de Surinamers dertig jaar later onder de armoedegrens.''

,,Als er iets concreets veranderd zou moeten worden om de ontwikkeling van Suriname opgang moet brengen, is dat de attitude van onze politici'', zegt de Surinaamse psycholoog Roy Bhikharie. ,,De wijze waarop politieke partijen elkaar bestrijden is niet om over naar huis te schrijven. Hoewel er gesproken wordt over onafhankelijk, zijn wij nog niet bevrijd van beperkende factoren van de slavernij en het kolonialisme. Dit manifesteert zich in het denken van de mensen. Wij leven nog in een geciviliseerde vorm van slavernij'', aldus Bhikharie.

Dat Suriname anno 2005 mede door het falen van de politiek niets anders is dan een ontwikkelingsland, zorgde gisteren bij de onafhankelijkheidsviering niet voor een bedrukte stemming. ,,Zo zijn Surinamers ook'', zegt Bissesar. ,,Als er iets te vieren valt vergeten ze alle problemen. Onze liefde gaat immers vooral door de maag, dus met een beetje eten en drinken zijn we al snel tevreden. En vergeten we ook snel de politieke misstanden.

,,Bij zo'n actie van Bouterse, die de zaal verlaat als Balkenende spreekt, staan we ook niet te lang stil. Het hoort een beetje bij de politieke poppenkast. Je moet ze hun plezier gunnen, zolang ze maar niet proberen te regeren. Dan komt het met Suriname ooit wel goed.''

Bron/Copyright:

AD

,26-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics