Nickerie.Net, zaterdag 26 november 2005  


Premier Balkenende: ‘Ik hecht aan afbouwen van traditionele ontwikkelingsrelatie’

door Iwan Brave en Vernon Texel

Paramaribo - "Waar ik zo aan hecht is dat nu de ontwikkelingsrelaties in de traditionele vorm zullen worden afgebouwd, we gezamenlijk kijken wat ons te doen staat; hoe kunnen we wat aan elkaar hebben, hoe kunnen we de contacten versterken?" Dit stelt de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende in een exclusief interview met de Ware Tijd. "Dat betekent dat arrangementen uit het verleden in dat perspectief zullen worden bezien."

Hiermee doelt Balkenende onder meer ook op het Raamverdrag. Hij is de eerste Nederlandse premier die Suriname bezoekt nadat Joop den Uyl in 1975 de soevereiniteitsoverdracht in Paramaribo tekende. Balkenende wil zich niet uitlaten of destijds voor de juiste vorm is gekozen voor de onafhankelijkheid van Suriname.

"Ik vraag me af of het wel zinvol is om de discussies uit het verleden te voeren. Dat hangt waarschijnlijk ook met het feit dat ik tot een andere generatie politici behoor. Er is natuurlijk veel gebeurd in het verleden; daar sluit ik mijn ogen niet voor. Wat dat betreft hoop ik dat ook mijn bezoek een bijdrage kan zijn om op een moderne manier aan te kijken tegen de ontwikkeling. En wat de samenwerkingsvormen zijn, dat is een kwestie van onderling overleg."

"De traditionele ontwikkelingsrelaties zullen worden afgebouwd. Suriname is een land met mogelijkheden, met natuurlijke rijkdommen en met economische kansen en dat willen we ook daarmee onderstrepen. Natuurlijk kun je blijven werken aan samenwerkingsprojecten."

Over de wens van Suriname om de Toescheidingsovereenkomst op te schorten, zegt Balkenende: "Ik begrijp heel goed de gevoeligheid in Suriname. Het is ook zo dat dit onderwerp deel uitmaakt van ambtelijk overleg. Het zal op korte termijn weer vorm en inhoud krijgen. Daarna is de meer politiek-bestuurlijke kant aan de orde. Maar ik wil er vooral niet op vooruitlopen. Dat zou ook niet correct zijn ten opzichte van die discussie. Ik ben hier overigens wel uiteraard om heel goed te luisteren naar de argumenten die naar voren komen. En dat vindt ook weer de waarde van zo’n bezoek. Je merkt dat dat een gevoelig onderwerp is – en dat zei president Venetiaan ook – en zoals gezegd zijn er afspraken gemaakt over hoe we hiermee zullen omgaan."-.

Bron/Copyright:

,26-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics