Nickerie.Net, zaterdag 26 november 2005  


Inspirerende ontmoeting premier Balkenende met IRIS/CCK

Paramaribo - In het druk programma van het bezoek van de Nederlandse premier Balkenende aan Suriname bleek er ook even tijd te zijn voor een ontmoeting met een vertegenwoordiging van de IRIS/CCK, de Interreligieuze Raad in Suriname/Comité Christelijke Kerken.

Het onderhoud vond donderdagmiddag plaats in het bisschopshuis aan de Henck Arronstraat. Het bleek om meer dan alleen een kennismaking te gaan. Premier Balkenende legde direct het belang dat hij aan de ontmoeting hecht op tafel. Hij verwees naar de situatie in Nederland waar er sinds kort meer overleg plaatsvindt tussen politiek en religie in de samenleving. "In mijn economie opleiding leerde ik dat het in de economie om grond, kapitaal en arbeid gaat, maar tegenwoordig beseffen we maar al te zeer dat het daarbij om meer gaat, zoals om morele en psychologische waarden als vertrouwen," legde Balkenende uit.

Zonder deze waarden is een samenleving niet meer dan een verzameling van individuen, maar geen gemeenschap. Hij stelde onder de indruk te zijn van het harmonisch verband van de religies in Suriname, zoals hij dat in de presentatie van IRIS/CCK ontmoette. En prees hij het zelfcorrigerend vermogen, waarover religieuze organisaties in ons land kennelijk beschikken als zij te maken krijgen met krachten van buiten die tweespalt proberen te zaaien in onze samenleving.

Mgr Wilhelmus de Bekker legde het verschil nog uit tussen de IRIS en het CCK, de eerste als een podium van interreligieuze dialoog, de tweede als een gezamenlijk streven van christelijke kerken om tot christelijke eenheid te geraken. Het bisdom Paramaribo maakt deel uit van beide organisaties, zodat het christelijk oecumenisch streven deel uitmaakt van de interreligieuze dialoog, dat de samenleving deze tijd zo behoeft.

Premier Balkenende verwees nog naar een presentatie die hij recentelijk van een samenwerking van religieuze organisaties in Nederland mocht ontvangen over het gezamenlijk werken aan de realisering van de Millennium Development Goals (MDG’s) in Nederland. De IRIS kon er melding van maken dat de MDG’s het onderwerp vormen van de volgende viering van Wereld Religiedag, de derde zondag van januari 2006. Mogelijk is er een vorm van samenwerking te arrangeren tussen beide initiatieven, waarmee nogmaals het belang wordt gesteld van de samenwerking van politiek en religie in de vormgeving van de nieuwe samenleving, waar zowel Nederland als Suriname aan werken.

Het is langzamerhand gebruik geworden dat regeringsvertegenwoordigers van Nederland bij hun bezoek aan Suriname een ontmoeting hebben met een vertegenwoordiging van IRIS/CCK. Het afgelopen jaar is al gesproken met de Nederlandse ministers van Ontwikkelingssamenwerking en van Onderwijs, en de delegatie van de Nederlandse Eerste Kamer die een bezoek bracht aan ons land. Op een recente conferentie in Nederland over religie en politiek in de context van ontwikkelingssamenwerking, maakte de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking melding van de IRIS/CCK samenwerking als voorbeeld voor overeenkomstige situaties. Deze nieuwe trend geeft de dialoog over ontwikkelingssamenwerking een bredere basis dan tot nog toe.

Het gesprek tussen Balkenende en de CCK/IRIS vertegenwoordiging moest afgebroken worden vanwege het drukke programma van de premier. Balkenende heeft een brochure gehad over het werk van de IRIS.-.

Bron/Copyright:

,26-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics