Nickerie.Net, zaterdag 26 november 2005  


Kloof NDP en Venetiaan onoverbrugbaar

door Vernon Texel

Paramaribo - De kloof tussen de NDP en president Ronald Venetiaan is niet meer te overbruggen. Zowel de politieke partij als het staatshoofd grijpen elke gelegenheid aan om elkaar het bloed onder de nagels vandaan te halen. Gisteren was het weer de beurt aan de NDP.

Ontevreden over het uitblijven van een formele reactie van de regering op de ‘schofferende’ uitspraken van premier Jan-Peter Balkenende van Nederland, boycotte de NDP-fractie de toespraken van de beide regeringsleiders in de bijzondere openbare vergadering van het parlement. Balkenende zei voor zijn reis naar Suriname er alles aan te zullen doen om Bouterse niet de hand te hoeven schudden. De NDP-voorzitter sloeg terug en maakte duidelijk daar ook helemaal geen zin in te hebben. Demonstratief liep dan ook de hele NDP-fractie uit de zaal toen respectievelijk Venetiaan en Balkenende hun toespraak zouden houden.

"Zijn -Balkenende- handelwijze is formeel noch informeel door de Surinaamse regering gecorrigeerd, hoewel de voorzitter van De Nationale Assemblee, de heer Paul S. Somohardjo toen de pers daarnaar vroeg, wel correct en nationaal reageerde", schrijft de NDP-fractie in een persverklaring. Ze noemt de uitspraken van de Nederlandse regeringsleider een diplomatieke uitglijder.

‘Onvolwassen gedrag’ is de algemene reactie op het weglopen van de NDP-fractie. De viering 30 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname en het politiek gekibbel tussen NDP enerzijds en Balkenende anderzijds staan geheel los van elkaar. Bovendien wierp het een schaduw op de plechtige vergadering die is gehouden in de Congreshal. Opmerkelijk was dat de overige oppositionele fracties -VVV en A1- wel in de zaal bleven. VVV-fractievoorzitter Jules Wijdenbosch in een commentaar: "elke fractie heeft zijn actie moment. De NDP heeft een moment gekozen waarop de meeste aandacht gevestigd was". VVV heeft daarentegen voor een ander model gekozen.

Los van dit incident verliep de regie van de vergadering vlekkeloos. Kort na aanvang werden beide coupletten van het volkslied op voortreffelijke wijze gezongen door ‘The guys next door’. Hierna was het de beurt aan respectievelijk parlementsvoorzitter Somohardjo, president Venetiaan en premier Balkenende om de vergadering toe te spreken. Tijdens de toespraken kon niemand meer in of uit de zaal. Gebruikmakend van de begin- en slotwoorden van de Surinaams vertaling van het volkslied riep Venetiaan het volk op zich in te zetten voor de opbouw van het land.

De historische toespraak van Balkenende - de eerste Nederlandse premier die Suriname in 30 jaar bezocht- oogstte veel bewondering. Citerend uit één van de populairste gedichten van Suriname, het Wan Bon van Dobru, beschreef hij de kracht van de Surinaamse samenleving. "Ik vind het geweldig. Dobru is eer aangedaan", reageert zijn weduwe en VVV-parlementariër Yvonne Raveles-Resida op de manier waarop de premier in zijn toespraak sprak over dit mooi gedicht. Ze benadrukt dat Dobru een belangrijke rol heeft gespeeld in het dekolonisatie proces. De eenheid van het Surinaamse volk moet volgens Raveles-Resida nog meer dan ooit bereikt worden. "Er zijn nog te veel barrières die dit belemmeren". Vooral de politiek zorgt nog te veel voor scheidslijnen. "En ik steek daarbij de hand in eigen boezem, terwijl de multi-culturele samenleving één van onze belangrijkste rijkdommen is. We zijn een voorbeeld land wat dit betreft", benadrukt ze. En de president moet ervoor zorgen dat vooral de politieke scheidslijnen vervagen. Hij moet boven partijen staan "anders helpt hij de versterking en verscherping van de scheidslijnen", vindt Raveles-Resida. Belangrijk is daarbij dat hij afstand doet van zijn functie van NPS-voorzitter en boven partijen gaat staan.-.

Bron/Copyright:

,26-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics