Nickerie.Net, zaterdag 26 november 2005  


Vorming vlag: één groot feest

door Tessa Hoogvliet

Paramaribo - Op een bankje op het Onafhankelijkheidsplein zit Michel (6). Zijn benen bungelen in de lucht. "Ik zoek mijn broer", roept hij, terwijl hij door een verrekijker het plein af tuurt. "Hij is groen, dus hij moet aan de zijkant zitten!". Aan de andere kant van het bankje zit een vrouw. "Het wordt zo’n prachtig gezicht straks. Een achterneefje van me doet mee, daarom zit ik hier nu al. Ik wil het goed kunnen zien".

Het duurt nog zeker twee uur voor de vlag daadwerkelijk gevormd zal zijn, maar ondanks dat stroomt het plein vol met belangstellenden, schaafijsverkopers en kinderen gehuld in cape en hoofddoek.

De Louise School staat als eerste gereed voor het grootse optreden. Een ‘gele’ menigte heeft zich in een hoek netjes opgesteld. Apetrots zijn ze dat ze mee mogen doen, maar nog trotser om het feit dat ze de ster mogen vormen. "En we zijn met alleen maar meisjes", zegt een van de deelneemsters vol trots. Zodra het startsein van de vorming wordt gegeven, lopen ze dan ook met rechte rug onder luid applaus en gejoel het Onafhankelijkheidsplein op. Binnen een half uur zijn alle 7500 kinderen op het plein en vormen ze de Surinaamse vlag, terwijl zij uit volle borst het volkslied meezingen. Zo vervelend als de oefening in het Andre Kamerveen-stadion verliep, zo perfect verloopt het nu. "Ze zijn erg gedisciplineerd vandaag. Bij de eerste oefening was dat niet zo, tieners proberen altijd eerst uit hoe ver ze kunnen gaan. Ze hebben nu echt door dat het om de nationale eer gaat", zegt een begeleidend leerkracht van MULO Latour.

Het is één en al feest op het Onafhankelijkheidsplein. Alle ‘kleuren’ worden groots onthaald. "Welkom rood, welkom op het plein, ga snel zitten, want wit wil zo haar intrede maken, welkom rood!", schalt de organisator door de microfoon.

Overweldigend was het effect van de wave die de kinderen elke keer opnieuw deden. Ook het publiek werd aangespoord tot het inzetten van een wave, die overging in ‘de vlag’. Op alle verhogingen, balkons en stoepen staan mensen. Het is een drukte van belang. "Ze moeten volgende keer een tribune maken", roept een mevrouw terwijl ze op haar tenen balanceert. "Dan kunnen we het veel beter zien".

Op een van de hoeken is Henriette (15) bezig haar hoofddoek te fatsoeneren. "Ik denk dat ik mezelf wel makkelijk terug kan vinden op de foto", zegt ze. "Mijn broertjes en zusjes zijn heel erg jaloers op mij, zij wilden ook graag meedoen, maar die zijn nog te jong".

Melvin Bouva, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, sprak de menigte jubelend toe:

"Ik moet praten, maar het ontbreekt mij aan woorden om aan te geven hoe mooi jullie zijn. Ik wil jullie complimenteren omdat jullie hier staan, maar vooral omdat jullie de vlag hebben gevormd". Hij benadrukte in zijn korte toespraak dat liefde, respect en waardering voor je eigen land nodig is om het op te kunnen bouwen. "Jullie zijn ‘tof’ dat dit jullie gelukt is!", riep hij de enthousiaste MULO- en LBGO-leerlingen toe. "Jullie zijn de toekomst van Suriname. Laat dit een prikkel zijn voor jullie nationalistisch gevoel", sloot hij af.-.

Bron/Copyright:

,26-11-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics