Nickerie.Net, vrijdag 23 december 2005  


Vonnis De West zet Suriname te kijk

door Ivan Cairo

Paramaribo - Suriname wordt internationaal te kijk gezet door het vonnis tegen De West. Vooral in de regio hebben journalisten zeer verontwaardigd gereageerd. In de jongste internationale rapporten over persvrijheid scoorde Suriname vrij hoog. Het vonnis van rechter John von Niesewand blijkt daar afbreuk aan te doen. Het avondblad is dinsdag veroordeeld een rectificatie van een door hem gepubliceerd artikel, in dWT te plaatsen.

"Er bestaat weinig twijfel over dat dit een onrechtvaardig vonnis is dat riekt naar minachting voor de vrije pers en dit schijnt meer geworteld te zijn in kwaadaardigheid en wrok dan in rechtvaardigheid en wet," zegt Wesley Gibbings, ex-voorzitter van de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM). Hij hoopt dat de ACM zich zal inzetten opdat dit vonnis overal in de regio en de wereld bekend wordt, "zodat we zijn gruwelijke intentie kunnen blootleggen". Gibbings vraagt zich af welk standpunt de eigenaren van mediahuizen in de regio in deze kwestie zullen innemen. "Zullen ze nu ook aandringen op een Persraad in Suriname. Is dit de oplossing waar bepaalde Caribische regeringen en hun goed betaalde juridische vrienden naar streven," werpt hij op. Gibbings voert verder aan, dat "elk stilzwijgen over deze kwestie door de Caribische gemeenschap zal worden opgevat als een goedkeuring".

DWT heeft ondertussen geweigerd om de correctie die in de vorm van een advertentie door De West was aangeboden, in haar kolommen op te nemen. In een reactie noemt De West-hoofdredacteur George Findlay het besluit van dWT om de rectificatie niet te publiceren "een enorm betoon van collegialiteit en solidariteit". "Woensdag verkeerden we nog in een mineur stemming omdat we niet wisten wat dWT zou doen. Maar gisterenmorgen toen we de krant opensloegen overheerste een triomfantelijke sfeer." Findlay’s advocaat zal nu een brief richten aan de advocaat van de Deviezencommissie om hem van de overmachtsituatie op de hoogte te stellen.

Mike Hennessy ex-president van de Tampa Bay Chapter of the Society of Professional Journalists, kan zich niet voorstellen dat een rechter een dergelijke uitspraak doet. "It's hard to believe that a judge would order such an egregious action," stelt hij. Rectificaties en intrekkingen zijn volgens hem bedoeld als genoegdoening wanneer fouten al dan niet opzettelijk zijn gemaakt. "Ze zijn niet bedoeld als public relations instrument voor een gegriefde partij ten koste van de veroorzaker," voegt Hennessy, die nieuwsredacteur is bij de radiostations ZFKY en ZFZZ op de Cayman Islands, eraan toe. "Deze fout was gemaakt tegenover een bepaald publiek en het enige dat nu gedaan moet worden is om een welgemeende poging te doen om tegenover vrijwel datzelfde publiek een rectificatie te plegen," vervolgt de veteraan-journalist. Verschillende media in de regio waaronder Caribbean Media Corporation en Radio Jamaica hebben ruime aandacht besteed aan het vonnis.-.

Bron/Copyright:

,23-12-2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics