Nickerie.Net, zaterdag 24 december 2005  


Tien jaar cel voor Yokohama-topman Parmessar

door Ivan Cairo

PARAMARIBO / SCHIPHOL - De rechtbank in Schiphol, Nederland, heeft Yokohama-topman Bidjay Parmessar gisteren veroordeeld tot tien jaar celstraf. De Officier van justitie mr A. Schram had negen jaar geëist. Parmessar is veroordeeld voor drugshandel, fraude en witwassen van crimineel geld. Een 36-jarige medeverdachte uit Barendrecht heeft een gevangenisstraf van 2,5 jaar opgelegd gekregen voor fraude en witwassen. Tegen deze verdachte was vier jaar geëist. Ook werd het wisselkantoor waarover hij de leiding had, veroordeeld tot een boete van 150.000 euro. De vonnissen kwamen in de geruchtmakende Ficus-zaak, waar de Nederlandse justitie de afgelopen vijf jaar enkele miljoenen euro’s tegenaan heeft gegooid, om het zogenoemde Yokohama-drugkartel te ontmantelen.

Tijdens het onderzoek naar de gepleegde feiten hebben Nederlandse rechercheurs de afgelopen jaren ook onderzoek in Suriname verricht. Parmessars advocaat, mr Inez Weski, heeft tijdens het proces steeds grote vraagtekens geplaatst bij de legitimiteit van de door de Nederlandse justitie gehanteerde opsporingsmethoden. Ze typeert de uitspraak als een "krankzinnig vonnis", aangezien het bewijs tegen haar cliënt niet als zwart-op-wit kan worden aangemerkt.

Volgens Weski zouden de Nederlanders bovendien zonder toestemming van de Surinaamse autoriteiten hier onderzoek hebben verricht. Haar tegenwerpingen op dit stuk zijn door de rechtbank verworpen. Volgens de rechtbank was het onderzoek wel rechtsgeldig, omdat dit is geleid door een Surinaamse rechter-commissaris. De rechtbank ging voorbij aan de argumenten van de verdediging en was van oordeel dat Parmessar op de achtergrond de regie in handen had bij het drugskartel. De rechtbank tilde in haar motivering van het vonnis met name zwaar aan het feit dat verdachte de eindverantwoordelijke was ten aanzien van de drugstransporten, waarbij hij gedurende lange tijd en op alle mogelijke manieren heeft getracht zelf buiten beeld te blijven. Daarbij heeft hij de risico's afgewenteld op anderen, die hij bij zijn handel en wandel betrok, zegt het Openbaar Ministerie in een verklaring.

Daarnaast is Parmessar veroordeeld voor het leiding geven aan een criminele organisatie, die zich bezighield met het witwassen van gelden via een geldtransactiekantoor in Rotterdam. Het kantoor verrichtte geldovermakingen van Nederland naar een kantoor in Suriname. Hierbij is veelvuldig gebruik gemaakt van valse en vervalste facturen. Grote geldbedragen zijn naar Suriname verzonden op naam van ‘valse’ dan wel ‘misbruikte’ afzenders. Hij wordt door de rechtbank gezien als de feitelijk leidinggevende van dit kantoor. Onmiddellijk na de uitspraak is hoger beroep aangetekend. Dit wordt mogelijk al over twee tot drie maanden behandeld.

Ook heeft de zakenman volgens het Openbaar Ministerie fraude gepleegd bij het opmaken van de jaarrekeningen van zijn bedrijf Yokohama Group, dat auto's uit Japan importeert. Hij zou de jaarrekeningen over de boekjaren 1999 tot en met 2004 hebben vervalst en valselijk facturen hebben opgemaakt.

Parmessar heeft steeds ontkend zich aan het ten laste gelegde schuldig te hebben gemaakt. In Suriname is de strafzaak tegen een aantal andere verdachten in de Ficus-zaak nog gaande, terwijl begin 2006 in Nederland de strafzaak begint tegen Parmessars jongere broer Bisoen. Hij zou samen met onder andere de rijstmagnaat Shyam Guptar betrokken zijn bij een drugstransport vanuit Suriname naar Portugal.-.

Bron/Copyright:

,24/12/2005

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2005. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics